Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Η άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Γνωρίζουμε εδώ και καιρό πως υπάρχουν κύτταρα του ανοσοποιητικού μας (λευκά αιμοσφαίρια) που έχουν σαν έργο τους την καταστροφή καρκινικών κυττάρων. Έχουν βρεθεί ήδη 4 διαφορετικά είδη τέτοιων λευκών αιμοσφαιρίων, ενώ σχετικά πρόσφατα ανακαλύφθηκε και ένα ακόμη που «κοιμίζει» τα καρκινικά κύτταρα. Τα κρατάει δηλαδή σε μία τέτοια κατάσταση που δεν τους επιτρέπει να πολλαπλασιαστούν.

Αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός μας είναι πολύ καλά εξοπλισμένος για την προστασία μας από καταστάσεις που απειλούν την υγεία μας. Κι ωστόσο, εμείς αρρωσταίνουμε… Κάτι εμποδίζει την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Και αυτό το κάτι,

όπως πολλές φορές σας έχω πει, δεν είναι άλλο από τις ορμόνες και τις φλεγμονώδεις ουσίες που παράγονται κατά την αντίδραση «μάχης ή φυγής» (αντίδραση στρες). Ερευνητές είχαν παρατηρήσει πριν χρόνια, κάνοντας πειράματα με ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων που καταστρέφουν καρκινικά κύτταρα και ονομάζονται ΝΚ (natural killers = φυσικοί φονιάδες), ότι δεν είχαν αποτέλεσμα στα πειράματά τους όταν τα κύτταρα αυτά τους τα έστελναν από απομακρυσμένα μέρη. Μετά από λίγες ημέρες παραμονής τους στο εργαστήριο όμως, τα κύτταρα αυτά αποκτούσαν και πάλι την ικανότητά τους να σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα και τα πειράματα είχαν επιτυχία. Οι ερευνητές το απέδωσαν  αυτό στο στρες που προκαλούσαν στα ΝΚ οι συνθήκες της μεταφοράς.

Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα πειράματα που έδειξαν πως το στρες βλάπτει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Η σωστή διαχείριση του στρες είναι απαραίτητη για την υγεία μας. Δεν θα πάψω να σας το υπενθυμίζω.

Ερευνητές όμως, ανακάλυψαν πρόσφατα πως εκτός από τα λευκά μας αιμοσφαίρια και κάποια άλλα μόρια (μικρά RNA) στο σώμα μας μπορούν να οδηγήσουν κύτταρα (όχι μόνον καρκινικά) σε καταστροφή. Το καλό είναι πως τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να αναπτύξουν αντοχή σε αυτά τα μόρια, γιατί αυτά καταστρέφουν ταυτόχρονα πολλά από τα γονίδια που χρειάζονται τα καρκινικά κύτταρα για να επιβιώσουν. Θα μπορούσε δηλαδή να στηριχθεί σε αυτά τα μόρια μία πολύ καλή αντικαρκινική θεραπεία, δίχως παρενέργειες, μελλοντικά…

Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτά τα μόρια είναι ο αντικαρκινικός μηχανισμός που έχει αναπτυχθεί στα ζώα, πριν από την πλήρη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι περίπου 500 εκατομ. χρόνια παλιό και πως βρίσκονται αυτά μέσα σε κάθε κύτταρο.  Έψαχναν να τα ανακαλύψουν περίπου οκτώ χρόνια.

Ανακαλύφθηκε δηλαδή ένας ακόμη μηχανισμός εκτός από το ανοσοποιητικό μας που προφυλάσσει τα κύτταρά μας από το να γίνουν καρκινικά.  Σκεφθείτε τις δυνάμεις που έχει ο οργανισμός μας! Σκεφθείτε πόσο πρέπει να τον παιδέψει κάποιος και να αποδιοργανώσει όλη αυτή την καταπληκτική λειτουργία για να τον οδηγήσει σε νόσο…

Κάντε κάτι γι αυτό. Μάθετε να διαχειρίζεστε σωστά τα στρες στη ζωή σας. Η τύχη σας είναι στα χέρια σας. Δεν φταίνε οι συνθήκες, αν αρρωσταίνετε. Φταίει το ότι δεν γνωρίζετε πώς να διαχειριστείτε σωστά τα συναισθήματά σας και γενικά τα στρες της ζωής.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.