Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Η καρδιά και η αντιληπτική ικανότητα του εγκεφάλου

 

Γεια σας φίλες και φίλοι


Γνωρίζουμε εδώ και κάποια χρόνια πως η αντίδραση της καρδιάς στα εξωτερικά ερεθίσματα προηγείται κατά 0,07 sec του εγκεφάλου. Σε κάποια πειράματα μάλιστα του Ινστιτούτου Heartmath της Αμερικής, ο χρόνος αυτός ήταν πολύ μεγαλύτερος (6 sec).

Αυτή η πληροφορία, παρ΄ ότι έχει διαπιστωθεί εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχει αλλάξει ακόμη σε τίποτα την αντίληψη που έχουμε για το πώς πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις ώστε να είναι αυτές ωφέλιμες για τον οργανισμό μας. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι «λογικές σκέψεις», που στηρίζονται στην αντιληπτική ικανότητα του εγκεφάλου, είναι αυτές που μας οδηγούν σε σωστή ζωή. Το θέμα της διαίσθησης αμφισβητείται ακόμη επιστημονικά.

Γνωρίζουμε όμως πως

αυτή η αντιληπτική ικανότητα του εγκεφάλου  είναι καλύτερη κατά τη διαστολική φάση της λειτουργίας της καρδιάς μας και μειώνεται κατά την συστολική φάση.

Αυτό το τελευταίο δεν το είχαν μέχρι τώρα ερμηνεύσει ερευνητές. Ωστόσο σε μία νεότερη μελέτη δόθηκε κάποια εξήγηση:

Διαπιστώθηκε πως ο εγκέφαλος αντιδρά στα ερεθίσματα διαφορετικά στις δύο αυτές φάσεις της καρδιακής λειτουργίας. Κατά την καρδιακή συστολή μειώνεται η λειτουργία σε ένα μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη συνειδητότητα (ονομάζεται Ρ300- κλάσμα). Κατά την φάση της καρδιακής συστολής δηλαδή, ο εγκέφαλος αφήνει έξω από την συνείδηση κάποιες από τις πληροφορίες που φτάνουν σ΄ αυτόν. Οι ερευνητές πιθανολογούν πως αυτό γίνεται για να μην ενοχλείται ο εγκέφαλος με σήματα που σχετίζονται με την καρδιακή συστολή και τη κίνηση του αίματος σ΄ ολόκληρο το σώμα, ωστόσο σ΄ αυτή τη φάση κάποια ερεθίσματα δεν γίνονται αντιληπτά από αυτόν.

Εάν δε ένας εγκέφαλος αντιδρά εντονότερα στη καρδιακή λειτουργία, η επεξεργασία των ερεθισμάτων εξασθενεί και το άτομο αντιλαμβάνεται λιγότερο τα εξωτερικά ερεθίσματα. Οι ερευνητές πιστεύουν  δηλαδή, πως όταν αισθανόμαστε δυνατό τον χτύπο της καρδιάς μας βρισκόμαστε σε ένα στάδιο του νου στο οποίο είμαστε περισσότερο επικεντρωμένοι στη λειτουργία των εσωτερικών μας οργάνων, αλλά λιγότερο συνειδητοί ως προς τα ερεθίσματα του εξωτερικού κόσμου.

Όπως βλέπετε, η αντιληπτική μας ικανότητα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζουμε…Είναι πολλά αυτά που «υπάρχουν» γύρω μας και όμως εμείς δεν τα αντιλαμβανόμαστε. Όχι μόνον γιατί οι αισθήσεις μας όπως και ο εγκέφαλός μας έχουν περιορισμένες δυνατότητες, αλλά και επειδή είναι έτσι προγραμματισμένη η λειτουργία του οργανισμού μας ώστε να καθοδηγείται αυτή από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει όσους πιστεύουν πως η λογική τους, που στηρίζεται σ΄ αυτή την περιορισμένη αντιληπτικότητα είναι το «α» και το «ω» στη ζωή τους.

Με αγάπη

3 σχόλια:

ElenK είπε...

Μας εξηγείται σας παρακαλώ πώς γίνεται ακριβώς η κίνηση του αίματος στον οργανισμό;Κα Τσουκαλη αν είμαστε περισσότερο παρατηρητές του τώρα χωρίς κρίση κ σκέψη, βοηθάμε την συνειδητότητα μας σε ένα επίπεδο πέραν της σκέψης; Πώς βοηθάμε την λειτουργία της διαίσθησης;

Eleni Tsoukali είπε...

Όσο για το θέμα της κυκλοφορίας υπάρχουν πολλά βίντεο στο youtube που μπορείτε να δείτε αν ψάξετε, καθώς και άρθρα για να διαβάσετε. Ως προς τη ζωή στο "τώρα" (mindfulness) ναι, έχει παρατηρηθεί πως βοηθάει, γιατί η αυτοσυγκέντρωση είναι ένας από τους τρόπους που σταματούν την αντίδραση του στρες και οδηγούν τον εγκέφαλο σε χαλάρωση. Η απουσία αρνητικών συναισθημάτων, που δημιουργούνται από τις σκέψεις, βοηθάει την καρδιά να αισθάνεται ερεθίσματα του περιβάλλοντος χωρίς την επίδραση επάνω της του εγκεφάλου, πράγμα που βοηθάει την λεγόμενη "διαίσθηση". Αντιλαμβανόμαστε, δηλαδή, τα μηνύματα που μας στέλνει η καρδιά μας.

ElenK είπε...

Πόσο κατατοπιστική!! Ευχαριστω πολύ για την επίλυση των αποριών μου, συγγνώμη για το ορθογραφικό λάθος αλλά κάποιες φορές δεν προλαβαίνω το πληκτρολόγιο του κινητού..με προλαβαίνει αυτό.. θαρρείς κ έχει την σωστή ορθογραφική λύση.Σας ευχαριστω από καρδιάς!

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.