Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Το παιδικό ψυχικό τραύμα μεταφέρεται και στις επόμενες γενεές.

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Σας έχω πει στα βιβλία και τα σεμινάριά μου πως η πρώτη παιδική ηλικία είναι ίσως η πιο σημαντική για τη ζωή μας. Τραυματισμοί ψυχικοί κατ΄ αυτήν επηρεάζουν τον τρόπο ζωής και σκέψης μας, χωρίς να το γνωρίζουμε.

To 2006 στη ιστοσελίδα του Washington University in St Louis, δημοσιεύθηκε ανάρτηση στην οποία αναφέρεται πως έχει αποδειχθεί ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να αλλάξουν την λειτουργία των γονιδίων, και πως αυτό

μπορεί να μεταφερθεί από την έγκυο μητέρα στο βρέφος που αυτή κυοφορεί.

Αναφέρεται επίσης έρευνα στην οποία έχει αποδειχθεί πως μικρά αρουραίων με πολλή μητρική φροντίδα παρουσιάζουν σύντομα έκφραση ενός γονιδίου που ελέγχει τους υποδοχείς κορτικοειδών στον ιππόκαμπο, με αποτέλεσμα καλό κοντρολάρισμα του στρες της ζωής. Ενώ στα παιδιά που δεν έχουν δεχθεί πολλή αγάπη και φροντίδα από την μητέρα (ψυχικό τραύμα παιδικής ηλικίας) το γονίδιο αυτό δεν εκφράζεται καθόλου, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη διέγερση του κέντρου του στρες.

Οι αλλαγές αυτές όμως στην έκφραση των γονιδίων, δεν είχε βρεθεί μέχρι τότε που δημοσιεύθηκε αυτή η ανάρτηση, εάν μπορούν να κληρονομηθούν στις επόμενες γενεές.

Πρόσφατη έρευνα έλυσε και αυτό το πρόβλημα. Αποδείχθηκε πως οι αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων που δημιουργεί το ψυχικό τραύμα της παιδικής ηλικίας κληρονομούνται τελικά στις επόμενες γενεές, τόσο στα ποντίκια όσο και στους ανθρώπους.

Το πώς κληρονομούνται είναι ενδιαφέρον. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως στο αίμα των ατόμων με παιδικό ψυχικό τραύμα κυκλοφορούν μεταβολίτες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων σε μεγάλες συγκεντρώσεις, ακριβώς όπως διαπιστώθηκε και στα ποντίκια. Και αυτοί οι μεταβολίτες επηρεάζουν την έκφραση γονιδίων στα γεννητικά κύτταρα (σπερματοζωάρια και ωάρια), μεταφέροντας μέσω αυτών στις επόμενες γενεές όχι μόνον την διεγερμένη αντίδραση του στρες αλλά και επηρεασμένο μεταβολισμό του σακχάρου…

Το παιδικό ψυχικό τραύμα, δηλαδή, μεταφέρεται τελικά από γενεά σε γενεά, διεγείροντας την αντίδραση του στρες και επηρεάζοντας τον μεταβολισμό των λιπιδίων και του σακχάρου. Πρόκειται δηλαδή για «συλλογικό τραύμα» με επιδράσεις στον μεταβολισμό…

Διόλου περίεργο φαινόμενο δηλαδή η αύξηση που παρατηρείται στην κοινωνία μας του άγχους και της παχυσαρκίας που συνοδεύει το μεταβολικό σύνδρομο (παχυσαρκία, διαβήτης, υπερχοληστεριναιμία, υπέρταση, αυξημένη πηκτικότητα),…

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.