Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ο νέος ιός και η αύξηση των ασθενειών

 

Γεια σας φίλες και φίλοι



Ασχολούμαι, όπως ξέρετε, αρκετά χρόνια με την έρευνα της αντίδρασης του στρες. Σας έχω πει πολλές φορές, σε βιβλία, άρθρα και βίντεο στο κανάλι μου στο youtube, πως η αντίδραση αυτή έχει εξελιχθεί στο ζωικό βασίλειο, μαζί με την εξέλιξη των ειδών.

Σας θυμίζω πως τα ερπετά, τα πρώτα ζώα που βγήκαν από τη θάλασσα στη γη, μπροστά σε κάποιο κίνδυνο (εχθρό) από τον φόβο τους παγώνουν και μένουν ακίνητα σαν νεκρά.

Τα θηλαστικά, που έχουν παιδιά να προστατέψουν και όχι αβγά θαμμένα στη γη όπως τα ερπετά, ανέπτυξαν μία άλλη

αντίδραση μπροστά στον κίνδυνο (φόβο - στρες). Την αντίδραση «μάχης ή φυγής» κατά την οποία εκτός από τις ορμόνες που εκκρίνονται για να κάνουν τα ζώα δυνατά να παλέψουν με τον εχθρό τους ή να τρέξουν μακριά του να γλυτώσουν (αδρεναλίνη και κορτιζόλη), εκκρίνεται και μία άλλη ορμόνη, η μητρική ορμόνη (οξυτοκίνη) που κάνει τα ζώα να νοιάζονται τα παιδιά τους και να θέλουν να τα προστατέψουν. Παράλληλα αναπτύσσεται σιγά-σιγά και το νεύρο της χαλάρωσης, (πνευμονογαστρικό) το οποίο ερεθιζόμενο βοηθάει τα θηλαστικά να χαλαρώσουν μετά από την αντιμετώπιση της εχθρικής κατάστασης που βίωσαν, ώστε να δοθεί στον οργανισμό η ευκαιρία να ξαναβρεί την ισορροπία του.

Στα πρωτεύοντα (πίθηκοι, άνθρωποι) αυτό το νεύρο της χαλάρωσης έχει εξελιχθεί περισσότερο, και συνδέει με ίνες χαλαρωτικές την καρδιά με τα μάτια, τα χείλη, τα αυτιά και τις φωνητικές χορδές… Στα ζώα αυτά δηλαδή, η κοινωνικοποίηση (επαφή με τους άλλους, κουβέντα) όπως και οι τέχνες (μουσική, ζωγραφική κ.λπ), κάνουν την καρδιά τους να λειτουργεί καλύτερα και την οδηγούν σε χαλάρωση.

Έτσι, σύμφωνα με την θεωρία του  Dr Stephen Porges (polyvagal theory), όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον, μπορεί να χαλαρώσει από ένα γελαστό πρόσωπο που θα βρεθεί κοντά του ή μια ήρεμη φωνή,  καθώς και όταν απολαμβάνει τέχνες κ.λπ Όταν όμως βρίσκεται μπροστά σε κίνδυνο, η αντίδραση μάχης ή φυγής θα τον κάνει βίαιο (μάχη) ή θα τον οδηγήσει σε εθισμούς (φυγή) αφού δεν έχει άλλον τρόπο να πολεμήσει τον εχθρό του, ενώ αν δεν υπάρχει διέξοδος στη στρεσογόνο κατάσταση που ζει θα αντιδράσει αυτός με πάγωμα (λιποθυμία, ή σφίξιμο μυών με αποτέλεσμα αυχεναλγίες, οσφυαλγίες κ.λπ). Αυτό γιατί στον ανθρώπινο εγκέφαλο συνυπάρχει και ο εγκέφαλος των ερπετών και των θηλαστικών.

Γιατί σας τα ξαναθυμίζω όλα αυτά; Μα γιατί στην εποχή μας, η αντιμετώπιση του νέου ιού από τις κυβερνήσεις (παγκόσμια) έχει δημιουργήσει τόσο απαράδεκτα μεγάλο φόβο στον κόσμο, που έχει καθηλώσει τους ανθρώπους στην αντίδραση "μάχης ή φυγής", με όλα τα τραγικά άσχημα αποτελέσματα που έχει αυτή στην υγεία και τη ζωή του. Και σαν να μην φτάνει ο φοβικός τρόπος με τον οποίο βομβαρδίζεται καθημερινά από τα ΜΜΕ ο κόσμος με τα νέα δεδομένα αυτής της επιδημίας ή πανδημίας (όπως και αν την ονομάσει κανείς), εμποδίζουν ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις με την αιτιολογία της αποφυγής της μετάδοσης της νόσου κάθε τρόπο χαλάρωσης. Τη κοινωνικοποίηση, δηλαδή, την απόλαυση των τεχνών κ.λπ. Οδηγούν με λίγα λόγια, την υγεία του κόσμου στη καταστροφή, με το πρόσχημα της προστασίας τους από έναν ιό…

Ο λόγος που αποφάσισα να μιλήσω και πάλι για όλα αυτά είναι ένα πρόσφατο άρθρο που διάβασα, στο οποίο ερευνητές έψαξαν το Google και διαπίστωσαν πως από την αρχή της εμφάνισης του νέου ιού, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αναζητήσεις του κόσμου στη σελίδα για θεραπείες άγχους και πανικών.  Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Psychological Trauma: Theory, Research, Practice, and Policy.

Ενδιαφέρεται άραγε κανείς από τους υπεύθυνους, συνάδελφος ή μη, για παρόμοιες πληροφορίες; Ενδιαφέρει κανέναν η κατακόρυφη αύξηση όλων των ασθενειών που με βεβαιότητα πρόκειται να ακολουθήσει μετά από την τόση τρομοκράτηση του κόσμου για έναν ιό, που όσο μεταδοτικός ή θανατηφόρος κι αν είναι, δεν παύει να είναι ένας ιός, τον οποίο κάθε γερό ανοσοποιητικό σύστημα είναι ικανό να αντιμετωπίσει με επιτυχία;

Ενδιαφέρεται κανείς στον τόπο μας να ενημερώσει σωστά τον κόσμο για το πώς θα μπορέσει να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του; Υπάρχουν εκπομπές που καθοδηγούν τον κόσμο στη σωστή διαχείριση του στρες ώστε να μην καταστρέφει αυτό την υγεία και τη ζωή τους; Υπάρχουν εκπομπές με συστάσεις για τρόπους χαλάρωσης και διαχείρισης των συναισθημάτων τους, άσκηση, σωστή διατροφή και επαφή με την φύση;

Αρκεί να δει κανείς τα βήματα της πολιτείας στην αντιμετώπιση του συστήματος υγείας, των σχολείων και των μέσων μαζικής μεταφοράς ετούτη τη δύσκολη εποχή για να προβληματιστεί... Λίγη λογική αν διαθέτει κάποιος, είναι εύκολο να καταλάβει πόσο νοιάζεται αυτό το κράτος για τους πολίτες του… Και αυτή η λογική δεν μπορεί εύκολα να καταργηθεί από τα συμπονετικά δάκρυα συναδέλφων για την υγεία των παππούδων και των γιαγιάδων μας στις οθόνες της τηλεόρασης...

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.