Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Ανθεκτικότερες οι γυναίκες στον ιό της εποχής;

 

Γεια σας φίλες και φίλοι


Όσοι από εσάς έχετε διαβάσει τα βιβλία μου ή έχετε παρακολουθήσει κάποια σεμινάριά μου θα έχετε ακούσει πως η αντίδραση του στρες των θηλαστικών (αντίδραση μάχης ή φυγής) είναι διαφορετική στους άνδρες και διαφορετική στις γυναίκες. Οι γυναίκες έχουν πιο ήπια αντίδραση γιατί τα κύτταρά τους έχουν περισσότερους υποδοχείς για την ορμόνη οξυτοκίνη που οδηγεί σε χαλάρωση και θεωρείται η ορμόνη της αγάπης. Είναι η ορμόνη που οδηγεί στην μητρική συμπεριφορά και γενικά βοηθάει την δημιουργία δεσμών αγάπης.

Είναι λοιπόν από την φύση οι γυναίκες πιο ικανές να δημιουργούν δεσμούς αγάπης και μπροστά στον κίνδυνο

έχουν πρώτο τους μέλημα τη σωτηρία των παιδιών τους σε αντίθεση με τους άνδρες που στον κίνδυνο αντιδρούν άμεσα με την αντίδραση μάχης ή φυγής (αντίδραση στρες).

Δεν θεωρώ, λοιπόν, καθόλου τυχαίο το εύρημα μιας πρόσφατης έρευνας στην οποία διαπιστώθηκε πως στην επιδημία της εποχής (covid-19), οι γυναίκες έχουν καλύτερη ανοσολογική ανταπόκριση σε σχέση με τους άντρες. Βρέθηκε σε αυτήν πως παράγουν οι γυναίκες περισσότερα Τ λεμφοκύτταρα, που είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού στον οργανισμό και δεν μειώνεται η παραγωγή τους με την ηλικία, σε αντίθεση με τους άντρες στους οποίους τα Τ λεμφοκύτταρα μειώνονται με την ηλικία και παρουσιάζουν αυτοί βαρύτερη νόσο από τις γυναίκες. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Μπορεί η φύση να έδωσε μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη στους άντρες προκειμένου να παλεύουν με τους (εχθρούς) και να νικούν (αντίδραση στρες) τους έχει αφήσει όμως περισσότερο ευάλωτους σε ασθένειες, σε σχέση με τις γυναίκες τις οποίες προστατεύει, αφού πρέπει αυτές να τεκνοποιήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Γιατί μη ξεχνάτε πως η αντίδραση του στρες όταν διαρκεί περισσότερο από την αντοχή του οργανισμού αποδυναμώνει μεταξύ των άλλων το ανοσοποιητικό και διαταράσσει τη λειτουργία του.

Η σοφία της φύσης για την διατήρηση του είδους…

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.