Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Η σκοτεινή ενέργεια του εγκεφάλου


Γεια σας φίλες και φίλοι
Δεν είναι πολύς ο καιρός που οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ένα ολόκληρο δίκτυο νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο το οποίο μέχρι τότε πίστευαν πως είναι αδρανές, παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου που κατασκηνώνει στο κρανίο μας.

Το δίκτυο αυτό ονομάστηκε DMN από τα αρχικά των λέξεων Default Mode Network. Στα Ελληνικά σε αυτό το δίκτυο αναφερόμαστε  με τον όρο "σκοτεινή ενέργεια του εγκεφάλου". Οι έρευνες για την λειτουργία αυτού του δικτύου θα συνεχίζονται για πολύ ακόμη, ωστόσο κάποια συμπεράσματα για τη λειτουργία του είναι πολύ σημαντικά. Έχει βρεθεί πως η λειτουργία αυτού του δικτύου είναι ενεργή όταν
είμαστε βυθισμένοι στις σκέψεις μας, ενώ αντίθετα μειώνεται και καταργείται όταν κάνουμε κάποια συγκεκριμένη δουλειά αφοσιωμένοι σε αυτήν.

Φαίνεται το δίκτυο αυτό να παίζει κάποιο ρόλο στην διασύνδεση των σκέψεων με τις μνήμες που βρίσκονται καταχωρημένες στο υποσυνείδητο. Ο λόγος, κατά την άποψή μου, είναι προφανής. Επειδή στο υποσυνείδητο είναι καταχωρημένες οι αρνητικές μας μνήμες για λόγους προφύλαξης από παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον, όταν κάνουμε σκέψεις διάφορες, το δίκτυο αυτό προσπαθεί να τις συνδυάσει με τις μνήμες του παρελθόντος για να μας προφυλάξει από παρόμοιες εμπειρίες. 
Με τον τρόπο αυτό όμως, αν οι σκέψεις μας συνεχίζονται ανεξέλεγκτες, γίνονται αυτές όλο και πιο φοβικές, και νιώθουμε όλο και περισσότερο άγχος, από την αναμόχλευση των αρνητικών καταστάσεων που υπάρχουν καταχωρημένες στο υποσυνείδητό μας…

Τα συμπεράσματά μου αυτά, επιβεβαιώνονται από έρευνες, που έχουν δείξει πως η λειτουργία αυτού του δικτύου είναι αυξημένη στα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη ενώ είναι πολύ μειωμένη στα άτομα που διαλογίζονται.

Αυτά τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα και μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά συμπεράσματα για τον τρόπο που οι διάφορες μέθοδοι χαλάρωσης μειώνουν την αντίδραση του στρες του οργανισμού και βοηθούν επίσης την κατάθλιψη, όπως έχω διαπιστώσει εμπειρικά εδώ και αρκετό καιρό. 

Τα συμπεράσματα μπορεί να είναι προφανή, για όποιον έχει ασχοληθεί με τους τρόπους δράσης των τεχνικών χαλάρωσης, αλλά όλο και περισσότερο θα αποδεικνύονται τώρα και ερευνητικά, όσο οι επιστήμονες θα μελετούν στις διάφορες περιπτώσεις τη λειτουργία αυτού του DMN δικτύου του εγκεφάλου. Τα πράγματα στην επιστήμη γίνονται όλο και περισσότερο ενδιαφέροντα και θεραπευτικές τεχνικές που έχουν απαξιωθεί μέχρι τώρα από την επιστημονική κοινότητα θα έρθουν στο προσκήνιο…

Με αγάπη

2 σχόλια:

Nina είπε...

Κ.Τσουκαλη ποσο σημαντικές ειναι οι γνώσεις που μας προσφέρετε!!!ευχαριστουμε πολυ!!!δεν ξέρετε ποσο μεγάλη ειναι η βοήθεια σας!!!!να είστε παντα καλα σας εύχομαι ολόψυχα!!!!

Eleni Tsoukali είπε...

Ευχαριστώ πολύ. Και εσείς να είστε καλά!

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.