Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Υπέρταση: μία ή πολλές διαφορετικές ασθένειες;


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Η μελέτη του μικροβιώματος του πεπτικού μας (τα μικρόβια, δηλαδή, που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα), οδηγεί σε όλο και πιο ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις.

Ερευνητές διαπίστωσαν πρόσφατα, πως ο πληθυσμός αυτών των μικροβίων είναι διαφορετικός στα άτομα που πάσχουν από υπέρταση και κατάθλιψη συγχρόνως, απ΄ ότι στα άτομα που πάσχουν μόνον από υπέρταση ή μόνον από κατάθλιψη, ενώ είναι διαφορετικός επίσης στα φυσιολογικά άτομα.

Μιλώντας στο συνέδριο της Αμερικανικής καρδιολογικής εταιρίας για την υπέρταση το 2019, ο υπεύθυνος της πιο πάνω έρευνας είπε, πως με βάση το
μικροβίωμα του πεπτικού, διαπιστώνεται πως η υπέρταση δεν είναι μία νόσος απλά, όπως νομίζαμε, και θα πρέπει να θεραπεύεται ανάλογα. Ευελπιστούν οι ερευνητές, πως με αυτά τα καινούργια δεδομένα θα βρεθεί κάποια λύση για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης.

Δεν ξέρουμε βέβαια αν η κότα κάνει το αβγό ή το αβγό την κότα στην προκειμένη περίπτωση. Αν, δηλαδή, τα μικρόβια του πεπτικού επηρεάζονται από τα πιο πάνω νοσήματα και διαφέρουν στις αναλογίες τους, ή είναι η αλλαγή αυτή των μικροβίων υπεύθυνη για τα νοσήματα. Όμως, βλέποντας αυτές τις σημαντικές διαφορές, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν τώρα με νέες μελέτες να διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Το θέμα των ασθενειών γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο, όσο οι λειτουργίες του οργανισμού ερευνώνται πιο λεπτομερειακά. Όλο και σε περισσότερες υποομάδες κατατάσσονται οι διάφορες ασθένειες. Αυτό μάλλον θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη…

Προσωπικά πιστεύω, όμως, πως κάθε οργανισμός έχει την δική του, μοναδική σφραγίδα λειτουργίας, που εξαρτάται από τον δικό του τρόπο ζωής και σκέψης. Και αυτή η σφραγίδα λειτουργίας αλλάζει όσο εκείνος αλλάζει τρόπο ζωής και σκέψης. Δεν υπάρχουν, νομίζω, νοσήματα που χρειάζονται θεραπεία, αλλά ασθενείς   που χρειάζονται βοήθεια για να μάθουν να ζουν και να σκέπτονται διαφορετικά, ώστε να απαλλαγούν από την ασθένεια.

Με αγάπη                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.