Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Αυτοκτονούν τα κύτταρά μας;


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Έγινε πρόσφατα μία επιστημονική ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει σε μία πολύ καλή θεραπεία του καρκίνου. Ερευνητές διαπίστωσαν πως υπάρχουν στον οργανισμό κάποια μικρά μόρια (RNA = ριβονουκλεϊνικό οξύ) τα οποία όταν βρεθούν μέσα σε κύτταρα διεγείρουν εκεί έναν μηχανισμό αυτοκαταστροφής και τα κύτταρα πεθαίνουν…
Τα μικρά αυτά μόρια δηλαδή, όταν βρεθούν μέσα σε ένα κύτταρο το αναγκάζουν να αυτοκτονήσει…

Το πολύ ευχάριστο είναι πως όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να αναπτύξουν μηχανισμούς αντοχής σε αυτά τα μικρά μόρια, γιατί επηρεάζονται από αυτά πολλοί ταυτόχρονα μηχανισμοί του κυττάρου, που είναι απαραίτητοι για τη ζωή του.

Χρειάστηκε 8 ολόκληρα χρόνια ο ερευνητής που ασχολήθηκε με αυτή την έρευνα για να καταλήξει σε αυτή την ανακάλυψη. Πιστεύουν τώρα οι επιστήμονες πως η
παραγωγή αυτών των μορίων από τον οργανισμό είναι ένας από τους πρώτους μηχανισμούς που εκείνος δημιούργησε για να αντιμετωπίζει τα καρκινικά κύτταρα, πριν από την ολοκλήρωση το ανοσοποιητικού συστήματος. Γιατί τώρα ξέρουμε πως υπάρχουν και λευκά αιμοσφαίρια (ανοσοποιητικό σύστημα) που καταστρέφουν ή ακόμη και «κοιμίζουν» τα καρκινικά κύτταρα.

Είναι αρκετά τα γονίδια που ευθύνονται για την παραγωγή αυτών των μικρών μορίων RNA. Ο τρόπος με τον οποίο αυτά οδηγούν στον θάνατο τα κύτταρα είναι η κατάργηση της δράσης των γονιδίων του κυττάρου (DNA) που είναι υπεύθυνα για τη ζωή του. Δηλαδή, για να το πούμε απλούστερα, υπάρχουν στα κύτταρά μας γονίδια (DNA) τα οποία παράγουν κάποια μικρά μόρια (RNA) που όταν παραχθούν, καταργούν την δράση των γονιδίων που τα δημιούργησαν αλλά και άλλων υπευθύνων για την ζωή του κυττάρου γονιδίων, με αποτέλεσμα τον θάνατο του κυττάρου. Υπάρχει δηλαδή μέσα στα κύτταρά μας ένας μηχανισμός «αυτοκτονίας»!

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως η ανακάλυψη αυτού του μηχανισμού αυτοκτονίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπεία του καρκίνου. Σε πείραμα που έγινε σε ποντίκια με καρκίνο ωοθηκών, η θεραπεία με τα μόρια αυτά ελάττωσε πολύ τον όγκο των ποντικιών δίχως να εμφανίσουν κάποια τοξικότητα τα πειραματόζωα. Αυτό δίνει μεγάλες ελπίδες στους ερευνητές για μία καλύτερη και πιο ανώδυνη για τους ασθενείς μελλοντική θεραπεία του καρκίνου.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.