Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Περί θετικών δηλώσεων


Πολλά λέγονται και γράφονται για τις λεγόμενες «θετικές δηλώσεις». Η πολύ γνωστή Αμερικανίδα Λουίζ Χέυ που δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας, είναι εκείνη που στήριξε όλη της την συμβουλευτική σε αυτές. Είχε συμβουλέψει όχι μόνον να λέει κάποιος θετικές δηλώσεις αλλά και να τις γράφει σε σημειώσεις που είναι καλό να τις βάζει σε διάφορα σημεία του χώρου του ώστε να θυμάται να τις επαναλαμβάνει, κάθε φορά που το βλέμμα του πέφτει επάνω τους…

Είναι γεγονός πως με την υπομονή και την επιμονή, με τη συχνή επανάληψη, το υποσυνείδητο καταγράφει τελικά την πληροφορία. Γιατί ο δρόμος προς την αποθήκευση μνήμης στο υποσυνείδητο περνάει όπως σας έχω παλαιότερα σε βίντεο εξηγήσει από το τμήμα της βάσης του εγκεφάλου  που ονομάζεται RAS (Reticular Activation System). Τα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται εκεί αποφασίζουν ποια ερεθίσματα από αυτά
που οι αισθήσεις μας φέρνουν στον εγκέφαλο θα περάσουν σε αυτόν για επεξεργασία και στη συνέχεια για απομνημόνευση ή όχι.

Όπως σας έχω εξηγήσει ο λόγος είναι πως ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να επεξεργαστεί όλα τα δισεκατομμύρια ερεθίσματα που υπάρχουν τριγύρω μας. Διαλέγει από αυτά 2.000 το δευτερόλεπτο, γιατί τόσα μπορεί να επεξεργαστεί. Η επιλογή αυτή γίνεται με βάση:
1  1.  Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Ότι έχει σχέση με την προστασία της ζωής μας, δηλαδή, θα του επιτραπεί η είσοδος στον εγκέφαλο.
2  2. Το τι εμείς θεωρούμε σημαντικό. Ερεθίσματα σχετικά με θέματα που εμείς θεωρούμε σημαντικά στη ζωή μας, θα περάσουν στον εγκέφαλό μας, για επεξεργασία.
Απορρίπτονται επίσης, και αυτό έχει μεγάλη σημασία, τα ερεθίσματα που είναι ήδη γνωστά σε εμάς, έχουν αξιολογηθεί και έχουν καταχωρηθεί στη μνήμη μας (πρόσφατη ή παλαιά).

Η συνεχής επανάληψη κάποιων θετικών δηλώσεων, όπως καταλαβαίνετε, δηλώνει πως το θέμα τους είναι για εμάς σημαντικό και γι αυτό μετά από πολλές επαναλήψεις, τους επιτρέπεται η είσοδος στον εγκέφαλο.
Το αποτέλεσμα είναι πολύ ταχύτερο αν το θέμα αυτό που αναφέρεται στις δηλώσεις το φέρει στον νου του κάποιος όταν βρίσκεται σε κατάσταση ύπνωσης (λειτουργία του εγκεφάλου στα κύματα άλφα ή θήτα). 
Στην κατάσταση αυτή του εγκεφάλου τα ερεθίσματα δεν υφίστανται τον έλεγχο του RAS, δεν γνωρίζουμε προς το παρόν, από πού αυτά περνούν στον εγκέφαλο, ωστόσο έχει διαπιστωθεί πως όταν αυτός λειτουργεί σε αυτά τα κύματα, περνούν δίχως τον γνωστό έλεγχο του RAS. 

Σε αυτή την ιδιότητα της ύπνωσης στηρίζονται πολλές από τις ασκήσεις της γνωστής μεθόδου NLP, όπως και η αλλαγή πεποιθήσεων και συμπεριφορών που επιτυγχάνεται με οραματισμούς κατά τη διάρκεια προσευχής ή διαλογισμού. Οι τρόποι αυτοί, επειδή οδηγούν τον εγκέφαλο σε λειτουργία στα άλφα ή θήτα κύματα, έχουν πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα στην αλλαγή παλαιών πεποιθήσεων και συμπεριφορών από τις θετικές δηλώσεις.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.