Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Αντιμετωπίζοντας τις κρίσεις πανικού χωρίς φάρμακα...



Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού
Οι κρίσεις πανικού είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες δίχως φάρμακα, αν κάποιος αποφασίσει να κάνει σωστά και τακτικά τις ασκήσεις που προτείνονται σε αυτό το άρθρο, γιατί ο λόγος που αυτές δημιουργούνται είναι η υπερδιέγερση της αμυγδαλής, ενός αδένα του εγκεφάλου που τον οδηγεί στην αντίδραση του στρες. Για την μείωση αυτής της αντίδρασης σας έχω μιλήσει πολλές φορές στα βιβλία μου, τα άρθρα και τα βίντεο στο κανάλι μου στο youtube. Ξέροντας πως πολύς κόσμος υποφέρει από το υπερβολικό στρες και τις κρίσεις πανικού και καταφεύγει
σε φάρμακα για να ανακουφιστεί, δεν θα κουραστώ να σας αναλύω πάλι και πάλι το θέμα:

Ο ρυθμός της καρδιάς μας δεν είναι σταθερός. Αλλάζει αυτός ακόμη και κατά τις δύο φάσεις της αναπνοής μας. Στην εισπνοή γίνεται λίγο πιο γρήγορος και στην εκπνοή λίγο πιο αργός. Όταν κάνουμε διάφορες κινήσεις αλλάζει και πάλι και γίνεται πιο γρήγορος ενώ όταν ξεκουραζόμαστε γίνεται και πάλι πιο αργός.
Η συνεχής αυτή αλλαγή του καρδιακού ρυθμού ονομάζεται  «μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού». Παρατηρώντας κάποιος ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα που καταγράφει όλες αυτές τις φάσεις της λειτουργίας της καρδιάς μπορεί να σχηματίσει μία κυματοειδή γραμμή η οποία είναι τόσο πιο συμμετρική όσο πιο ήρεμες είναι οι αλλαγές του ρυθμού που καταγράφονται (από την ηρεμία στην κίνηση, ή από τη  εισπνοή στην εκπνοή) Είναι η ομαλή κυματοειδής γραμμή που φαίνεται καταγεγραμμένη στο δεξί μέρος της φωτογραφίας. 
Όταν οι αλλαγές του ρυθμού είναι απότομες και ακανόνιστες η κυματοειδής αυτή γραμμή γίνεται τελείως ακανόνιστη (Αριστερό μέρος της φωτογραφίας). 

Η κυματοειδής αυτή γραμμή καταγράφει στην ουσία την μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού. Όταν αυτή είναι συμμετρική, δείχνει πως η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού είναι ήρεμη και σωστή. Όταν είναι ακανόνιστη δείχνει πως η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού είναι διαταραγμένη.
Η ήρεμη και ομαλή μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού έχει βρεθεί ερευνητικά πως επηρεάζει τον εγκέφαλο και τον ηρεμεί, σταματώντας την αντίδραση του στρες, ενώ η διαταραγμένη, δεν έχει επίδραση επάνω του.
Αυτή η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού έχει αποδειχθεί πως εξαρτάται από τα συναισθήματά μας. Τα θετικά την κάνουν ομαλή και ήρεμη, ενώ τα αρνητικά την αποδιοργανώνουν.

Στη σωστή διαχείριση του στρες, λοιπόν, το θετικό συναίσθημα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όπως πολλές φορές σας έχω εξηγήσει. Με την αραίωση των αναπνοών και την αυτοσυγκέντρωση, σταματάμε την αντίδραση του στρες δρώντας άμεσα στο κέντρο του στρες στον εγκέφαλο.  Με το θετικό συναίσθημα σταματάμε και πάλι αυτή τη καταστροφική (όταν παραμένει πολύ) για το σώμα μας αντίδραση του εγκεφάλου μέσα από την επίδραση που έχει επάνω του η καρδιά μας.

Όπως σε προηγούμενα άρθρα σας έχω εξηγήσει, τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος που έρχονται στον εγκέφαλό μας, μετά τον έλεγχο του RAS φτάνουν στις αμυγδαλές (αδένες του εγκεφάλου που υπάρχουν ένας σε κάθε ημισφαίριο) και από εκεί με δύο διαφορετικούς νευρικούς δρόμους κατευθύνονται είτε προς το κέντρο του στρες, είτε προς το κέντρο της ανταμοιβής. Όποιον δρόμο χρησιμοποιεί περισσότερο κάποιος, αυτός ο δρόμος δυναμώνει, γίνεται όλο και πιο γρήγορος. Ο δρόμος που δεν χρησιμοποιείται συχνά, "χορταριάζει" και γίνεται όλο και πιο δύσβατος, όπως λέει και ο νευρολόγος συγγραφέας του μικρού βιβλίου "Η βιολογία του φόβου". 
Έχει μεγάλη σημασία, δηλαδή, ποιον δρόμο χρησιμοποιεί συχνότερα κάποιος. Τον δρόμο του στρες ή αυτόν της ευχαρίστησης που δίνουν τα θετικά συναισθήματα.

Η συνεχής άσκηση δηλαδή στην διακοπή της αντίδρασης του στρες και η αύξηση των θετικών συναισθημάτων, χάρη στην νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, αλλάζουν σιγά-σιγά τον τρόπο που αυτός λειτουργεί και οδηγούν στην ηρεμία και την απόλαυση της ζωής.

Για άλλη μια φορά σας προτρέπω λοιπόν :
1. Να εξασκείστε καθημερινά και αρκετά συχνά μέσα στην ημέρα σας στην αραίωση των αναπνοών σας (αργή εισπνοή και αργή εκπνοή, ώστε να φτάσετε να αναπνέετε με 6 ή λιγότερες αναπνοές το λεπτό). 
10-15 τέτοιες αργές αναπνοές αν τις κάνετε με αυτοσυγκέντρωση (να συνειδητοποιείτε δηλαδή πως όταν εισπνέετε βάζετε μέσα σας συμπαντική ενέργεια με την μορφή του οξυγόνου ενώ όταν εκπνέετε βγάζετε έξω όλα τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού σας με την μορφή του διοξειδίου και ξελαφρώνετε) τουλάχιστον 3-4 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας σας, ή ακόμη πιο συχνά,  θα βοηθήσει σε λίγο χρονικό διάστημα να μειωθούν οι φόβοι σας.

2. Να ασκηθείτε στην βίωση θετικών συναισθημάτων
Α) κατανοώντας πως ο καθένας αντιδρά όπως αντιδρά εξ αιτίας των δικών του βιωμάτων και όχι γιατί του φταίτε στην πραγματικότητα εσείς. Ασκηθείτε στην αποδοχή και τη συγχώρεση, όσο μπορείτε. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα προστατέψετε τον εαυτό σας από άτομα που σας ενοχλούν με οποιονδήποτε τρόπο. Απλά δεν θα αφήνετε την δική τους συμπεριφορά να χαλάει την δική σας υγεία. Τους αποδέχεστε, του συγχωρείτε και μένετε όσο μπορείτε μακριά τους.
Β) αναγνωρίζοντας όσα καλά έχετε και απολαμβάνετε στη ζωή σας, όσο πιο τακτικά μπορείτε, ασκηθείτε να λέτε συχνά ένα «ευχαριστώ» στη φύση, το σύμπαν, ή τον Θεό (ότι πιστεύει ο καθένας) που του τα έχει προσφέρει.

Αν αποφασίσετε να εφαρμόσετε τις πιο πάνω συμβουλές, πολύ γρήγορα θα δείτε τους φόβους να εξανεμίζονται και τις κρίσεις πανικού σας να γίνονται παρελθόν. 
Ταυτόχρονα θα πρέπει να βελτιώσετε την διατροφή σας (προσθέτοντας λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, μικρά ψάρια και αναποφλοίωτους σπόρους), να ασκείστε τακτικά και να έχετε συχνή επαφή με τη φύση και με φίλους.

Εφαρμόζοντας όλα τα πιο πάνω με αποφασιστικότητα, θα νιώσετε πως παίρνετε τη ζωή στα χέρια σας και θα νιώσετε δυνατοί και ασφαλείς.
Αν έχετε την καλοσύνη ενημερώστε με όσοι το πετύχετε, γράφοντας το σχόλιό σας κάτω από αυτή την ανάρτηση.

Ευχαριστώ

2 σχόλια:

Σταθης είπε...

Μεγαλες αληθειες οπου δυστυχως για τους γνωστους λογους δεν φθανουν στην
μεγαλη μαζα των ανθρωπων.Υπαρχουν εκατονταδες χιλιαδες δυστυχισμενοι ανθρωποι
εκει εξω οπου ζητουν απεγνωσμενα βοηθεια χωρις να μπορουν να τη βρουν!!
Συνεχιστε Κα Τσουκαλη να διαδιδετε αυτες τις ΜΕΓΑΛΕΣ αληθειες!

Eleni Tsoukali είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο. Κάνω και θα συνεχίσω να κάνω ότι μπορώ για την ενημέρωση του κόσμου. Να είστε καλά!

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.