Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Ο μύθος της βιταμίνης D...


Άλλος ένας μύθος καταρρίπτεται. Η αναγκαιότητα της λήψης βιταμίνης D
Εδώ και χρόνια συνιστάται από την ιατρική κοινότητα η χρήση της βιταμίνης αυτής για προστασία από την οστεοπόρωση, ενώ υπήρχε η πίστη ότι η λήψη της μειώνει τον κίνδυνο για πολλά άλλα νοσήματα, από την κατάθλιψη μέχρι τον καρκίνο.

Κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, συστήνουν τη λήψη της  από όλους, για έξι τουλάχιστον μήνες τον χρόνο, λόγω των τόσο
σημαντικών θετικών αποτελεσμάτων που έχει αυτή η λήψη για την υγεία…

Κατά καιρούς, ερευνητικές μελέτες είχαν δείξει ότι η λήψη της βιταμίνης αυτής δεν οδηγούσε σε μείωση των καταγμάτων από οστεοπόρωση, ωστόσο οι γιατροί συνέχιζαν να την χορηγούν προληπτικά. Πρόσφατα έγινε μία μεγάλη, καλά οργανωμένη σχετική έρευνα σε 500.000 άτομα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ  και έδειξε και αυτή ότι η λήψη βιταμίνης D δεν προφυλάσσει από τα κατάγματα.

Τότε γιατί η ιατρική κοινότητα συστήνει ακόμη την λήψη της, αναρωτιέται σε άρθρο του ο καθηγητής γενετικής και επιδημιολογίας   Tim Spector. Φτιάξαμε, λέει ο καθηγητής, ένα ακόμη «ψευδονόσημα» που ευνοεί τις βιομηχανίες παραγωγής βιταμινών γιατί όλοι θέλουν να πιστεύουν σε χάπια που κάνουν θαύματα και αρέσκονται να πιστεύουν πως κάνουν κάτι για την υγεία τους…

Και συμπληρώνει: «Ο κόσμος θα έπρεπε να παίρνει την βιταμίνη αυτή από την καθημερινή μικρή έκθεσή του στον ήλιο και από τις τροφές (ψάρια, λάδι, μανιτάρια και γαλακτοκομικά)». Από μία σωστή και υγιεινή ζωή, δηλαδή.

Σε πολύ μεγάλη ανεπάρκεια της βιταμίνης, βέβαια, αυτή θα πρέπει να συνταγογραφείται, αλλά όχι με τους ρυθμούς που αυτό γίνεται στις ημέρες μας, αναφέρεται στο άρθρο.
Άλλωστε δεν είναι πολύ ξεκάθαρα τα όρια των φυσιολογικών τιμών της και δεν υπάρχει διεθνώς κάποια σχετική απόφαση, πάνω σε αυτό το ζήτημα. Θεωρούνται φυσιολογικά τα επίπεδα 50-80 nanomole/litre, αλλά πρόσφατες μελέτες αναγνωρίζουν πως και τα 30 είναι αρκετά…

Προσέξτε λοιπόν φίλες και φίλοι. Δεν μπορεί η λήψη βιταμινών να σας απαλλάξει από την ανάγκη να ζείτε και να τρέφεστε υγιεινά.

Με αγάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.