Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Περπάτημα και καρδιακή ανεπάρκεια


Για την σημασία που έχει η γυμναστική για την υγεία μας έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Σας έχω πει επανειλημμένα σε αναρτήσεις μου ότι κάθε είδους άσκηση μειώνοντας τις ορμόνες του στρες ωφελεί την υγεία και πρέπει όλοι να προσπαθούν με κάποιο τρόπο να ασκούν το σώμα τους, σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται.

Σήμερα θα σας πω τα νεότερα ερευνητικά αποτελέσματα της άσκησης για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας, μιας
νόσου που απαντάται συχνά στην τρίτη ηλικία και χαλάει τη ζωή μας με συμπτώματα όπως  κούραση, δύσπνοια, οιδήματα κ.λπ

Φαίνεται ότι οποιασδήποτε αιτιολογίας και αν είναι η καρδιακή ανεπάρκεια (αν έχει προκύψει αυτή από κάποιο έμφραγμα δηλαδή ή όχι) μπορεί να την αποφύγει κάποιος με την άσκηση. Πρόσφατη έρευνα που έγινε σε μεγάλο αριθμό γυναικών έδειξε ότι κάθε προσθήκη μέσα στην ημέρα κάποιας δραστηριότητας διάρκειας 30-45 λεπτά μειώνει κατά 9% την εμφάνιση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η δραστηριότητα αυτή δεν είναι ανάγκη να είναι κοπιαστική γυμναστική, αλλά έστω και απλό περπάτημα. Σημασία δεν έχει το είδος της δραστηριότητας αλλά η διάρκειά της, όπως επισημαίνουν.

Χρειάζεται λοιπόν να είναι ενημερωμένοι οι μεσήλικες κυρίως, γιατί είναι αυτοί που λόγω του τρόπου της ζωής τους δεν ασκούνται αρκετά και δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι πόσο σημαντική είναι η άσκηση για την υπόλοιπη ζωή τους. Έρευνες έχουν δείξει πως αν στη μέση ηλικία κάποιοι προσθέσουν ένα απλό περπάτημα για 30 λεπτά πέντε φορές την εβδομάδα, ακόμη και αν δεν έχουν ασκηθεί παλαιότερα στη ζωή τους, θα έχουν μειώσει την πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια μέσα σε μία εξαετία κατά  23%. Ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο.

Προσπαθήστε λοιπόν φίλες και φίλοι της μέσης ηλικίας, να αφήνετε την καρέκλα σας συχνά, γιατί σας γερνάει… Βγείτε έξω και περπατήστε συχνά, κολυμπήστε, ή ασχοληθείτε με οποιαδήποτε δραστηριότητα σας αρέσει. Ένα απλό μισής ώρας περπάτημα, πάντως, που είναι εύκολο για τον καθένα, δεν πρέπει να λείπει από το ημερήσιο πρόγραμμα κανενός μεσήλικα, αν θέλει να προστατέψει την υγεία του.

Με αγάπη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.