Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Φταίει το ανοσοποιητικό για τη συμπεριφορά μας;;;


Η επιστήμη προχωράει. Οι πληροφορίες είναι καταιγιστικές. Πολλές από τις παλαιότερες αντιλήψεις μας αλλάζουν. Τα ιατρικά βιβλία και τα βιβλία βιολογίας ξαναγράφονται από την αρχή… Θα πρέπει οι γιατροί να ενημερώνονται συνεχώς για τα καινούργια δεδομένα. Ο ρόλος του στρες όλο και περισσότερο σημαντικός αποδεικνύεται.

Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι στο σώμα μας, κάποια όργανα όπως ο εγκέφαλος και οι όρχεις, δεν επικοινωνούν με το ανοσοποιητικό μας σύστημα.  Πιστεύαμε δηλαδή, πως όταν τα όργανα αυτά έρχονται σε επαφή με κάποιο υλικό που το ανοσοποιητικό σύστημα θεωρεί ξένο,  δεν δημιουργείται μέσα τους ανοσολογική αντίδραση. Είχαμε μάλιστα συμπεράνει ότι αυτό συμβαίνει ώστε να προστατεύονται αυτά τα όργανα από πιθανές φλεγμονές…
Ενδιαφέροντα όμως πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, αλλάζουν  αυτές τις απόψεις. Πριν δύο χρόνια, ερευνητές ανακάλυψαν πως ο εγκέφαλος έχει λεμφικά αγγεία μέσα στα οποία υγρό και κύτταρα του ανοσοποιητικού κυκλοφορούν, πράγμα που οι επιστήμονες πίστευαν ότι δεν συμβαίνει σε αυτό το όργανο.  Έτσι, καταστάσεις που έμεναν ανεξήγητες, όπως η επίθεση του ανοσοποιητικού στο νευρικά κύτταρα κατά τις εξάρσεις της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, μπορούν τώρα πια να εξηγηθούν.

Κάτι παρόμοιο, βρέθηκε, πρόσφατα από άλλους ερευνητές να υπάρχει και στους όρχεις, μόνον που τα πειράματα γι αυτό το όργανο έχουν προς το παρόν γίνει μόνον σε ποντίκια. Σύντομα, βέβαια, θα υπάρξουν πληροφορίες και για την κατάσταση αυτών των οργάνων στον άνθρωπο και θα εξηγηθούν, μάλλον, αρκετά ερωτηματικά που υπάρχουν, ως προς κάποια θέματα ανδρικής στειρότητας κ.λπ

Το ενδιαφέρον είναι όμως, ότι οι καινούργιες αυτές πληροφορίες, για το λεμφικό σύστημα του εγκεφάλου οδήγησαν ερευνητές στην μελέτη του ρόλου που τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μπορεί να παίζουν στη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα μας. 
Ερευνώντας το θέμα σε ποντίκια, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως απενεργοποιώντας ένα μόνον είδος κυττάρου του ανοσοποιητικού, άλλαξαν την συμπεριφορά των ποντικιών και τον τρόπο με τον οποίο αυτά αντιδρούν με τα άλλα ποντίκια. Ενώ, αποκαθιστώντας την σωστή λειτουργία αυτών των κυττάρων του ανοσοποιητικού, η συμπεριφορά των ποντικιών διορθώθηκε!

Θεωρούν τώρα, ότι θέματα όπως ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια θα πρέπει να ιδωθούν από άλλη οπτική. Αυτή της επίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο…

Και δεν μπορώ να μην επισημάνω εδώ ότι, όπως πολλές φορές σας έχω πει σε βιβλία, αναρτήσεις και βίντεο η κακή διαχείριση του στρες,  (παρατεταμένο στρες δίχως σωστή αντιμετώπιση) οδηγεί σε αποδιοργάνωση του ανοσοποιητικού συστήματος...

Ζούμε μία πολύ ενδιαφέρουσα εποχή, σημαντικών ανακαλύψεων ως προς την λειτουργία αυτού του μαγικού κόσμου που ονομάζουμε «σώμα» μας. Δεν ξέρω πόσους ενδιαφέρουν τα θέματα αυτά, εγώ πάντως, θα φροντίσω να σας ενημερώνω.

Με αγάπη

*Το λεμφικό σύστημα είναι ένα σύστημα αγγείων που μεταφέρουν λευκά αιμοσφαίρια και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού στο σώμα μας. Λειτουργούν σαν σύνδεσμος ανάμεσα στους ιστούς και τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθούν στην απομάκρυνση αχρήστων ουσιών και νεκρών κυττάρων.  Στην διαδρομή τους μέσα στο σώμα περνούν και από τους λεμφαδένες, για τους οποίους σας έχω μιλήσει σε παλαιότερες αναρτήσεις. 

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.