Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Η δύναμη της φαντασίας


Η ζωή μας δεν είναι άλλο παρά στιγμές που δίνουν σκυτάλη η μία στην άλλη σε ένα συνεχές τρέξιμο…
Σε κάθε στιγμή υπάρχει μία δράση. Είτε πραγματική είτε φανταστική γιατί ο εγκέφαλος δεν σταματάει να λειτουργεί, να προσλαμβάνει πληροφορίες και να τις συσχετίζει ωθώντας μας σε πράξεις αληθινές ή φανταστικές.

Οι αληθινές μας πράξεις έχουν πάντα ένα αποτέλεσμα άμεσα αντιληπτό που μας βοηθάει να εξελιχτούμε και να ζήσουμε καλύτερα. Νιώθουμε χαρά για κάτι που πετύχαμε (για να το επαναλάβουμε ακόμη καλύτερα και να νιώσουμε ακόμη καλύτερα), πόνο για κάτι που μας ενόχλησε (για να το αποφύγουμε μελλοντικά και να μην ξαναπονέσουμε)  κ.ο.κ

Η φαντασία μας όμως, έχει αποτελέσματα επάνω μας που δύσκολα μπορούμε να
αντιληφθούμε. Λειτουργεί και αυτή προς τις ίδιες δύο κατευθύνσεις. Είτε φοβικά (διέγερση του κέντρου του στρες στον εγκέφαλο), είτε δημιουργικά (διέγερση του κέντρου ανταμοιβής στον εγκέφαλο). Μόνο που τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων στο σώμα μας δεν έχουμε μάθει να τα αναγνωρίζουμε σαν κάτι καλό ή κακό για την υγεία και τη ζωή μας. Τα θεωρούμε απλά, συναισθήματα και τα βιώνουμε σαν κάτι φυσικό.

Είναι πράγματι τα συναισθήματά μας κάτι φυσικό, αρκεί να ξέρουμε ότι τα αρνητικά από αυτά, εάν δεν εκφραστούν σωστά και στη συνέχεια αντικατασταθούν από θετικά,  θα βλάψουν την υγεία και τη ζωή μας ολόκληρη, αποδιοργανώνοντας την ενεργειακή κατάσταση του οργανισμού μας.

Στα καρτούν, οι ήρωες χρησιμοποιούν την δύναμη της φαντασίας τους είτε για να κάνουν το κακό είτε το καλό. Το ίδιο κάνουμε και οι άνθρωποι. Ευτυχώς υπάρχουν σε εμάς, όμως, τα συναισθήματα, ώστε να μας φωτίζουν τον δρόμο… Αν νιώθουμε άσχημα (με οποιονδήποτε τρόπο) σημαίνει πως την δύναμη της φαντασίας μας την χρησιμοποιήσαμε για κακό (δικό μας ή των άλλων). Αναγνωρίζοντάς το αυτό, μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση για το καλό τόσο το δικό μας όσο και των άλλων.

Χρειάζεται εξάσκηση και συνεχής παρατήρηση και αποδοχή των συναισθημάτων μας. Είναι μία δύσκολη άσκηση, με καταπληκτικά, όμως, αποτελέσματα. Μας οδηγεί σε υγεία και μακροημέρευση.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.