Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Ο ρόλος των μικροβίων του εντέρου στον καρκίνο


Για τα μικροβίωμα και ιδιαίτερα τα μικρόβια που κατοικούν στον έντερό μας σας έχω μιλήσει και παλαιότερα. Είναι πια βέβαιο πως η σωστή αναλογία μεταξύ
ωφελίμων και βλαβερών μικροβίων του εντέρου μας βοηθάει την υγεία μας. Οι έρευνες ωστόσο συνεχίζονται και οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν τον τρόπο με τον οποίο η υγεία μας επηρεάζεται από αυτά τα μικρόβια.

Τα αποτελέσματα μιας σχετικά πρόσφατης έρευνας, έριξαν λίγο φως σε αυτό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ουσίες που παράγονται από τα μικρόβια του εντέρου μας αλλάζουν τον μεταβολισμό των κυττάρων του εντέρου και του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τη λειτουργία των γονιδίων τους ( DNA).

Το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό, δεν έχει νόημα να το αναλύσουμε σε αυτήν την ιστοσελίδα. Όσοι από τους συναδέλφους επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες
μπορούν να ανατρέξουν στην πηγή αυτού του άρθρου. Οι υπόλοιποι όμως, που δεν τους ενδιαφέρουν οι βιολογικές λεπτομέρειες, πρέπει να καταλάβουν ότι η κατάσταση του εντέρου μας (που εξαρτάται από την διατροφή μας κυρίως), παίζει έναν πολύ σοβαρό ρόλο στην υγεία μας. Η σωστή διατροφή δεν συνιστάται μόνον σε όσους επιθυμούν να αδυνατίσουν, ή πάσχουν από κάποιο νόσημα. Η σωστή διατροφή είναι παράγοντας σοβαρός για την καλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού μας.

Το περίεργο είναι ότι αυτή επίδραση των μικροβίων στη λειτουργία των γονιδίων των κυττάρων, όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα που προανέφερα, αφορά μόνον τα κύτταρα του εντέρου και του εγκεφάλου. Τα άλλα όργανα που ελέγχθηκαν, δεν παρουσίαζαν το φαινόμενο. Το γιατί αυτή η επίδραση υπάρχει μόνον στο έντερο και τον εγκέφαλο δεν μπόρεσαν οι ερευνητές να το ξεκαθαρίσουν.

Οι αλλαγές όμως της λειτουργίας των γονιδίων (οι γνωστές μεταλλάξεις) των κυττάρων ευθύνονται για τη δημιουργία και του καρκίνου, όπως είναι γνωστό. Οι ερευνητές ελπίζουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους αυτής να βοηθήσουν λίγο στην κατανόηση του συνδέσμου μεταξύ της διατροφής μας και κάποιων από τους πιο σοβαρούς καρκίνους, όπως είναι αυτοί του εντέρου και του εγκεφάλου.

Για άλλη μια φορά σας συστήνω να προσθέσετε ωμά φρούτα και σαλάτες όπως και ξηρούς καρπούς  και προϊόντα ζύμωσης (φυσικό γιαούρτι, κεφίρ, λαχανικά τουρσί, φυσικό ψωμί με προζύμι) στη καθημερινή διατροφή σας. Τροφές που βοηθούν στην ανάπτυξη των ωφελίμων μικροβίων του εντέρου μας και βελτιώνουν την υγεία μας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.