Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Μικρόβια του εντέρου και υγεία


Για το μικροβίωμα, τα μικρόβια δηλαδή που κατοικούν στο έντερό μας, σας έχω μιλήσει αρκετές φορές. Η σωστή αναλογία ωφελίμων/βλαπτικών μικροβίων  του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνον στην καλή λειτουργία του εντέρου μας, αλλά στην υγεία μας γενικότερα.

Μία από τις παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται από την μείωση του πληθυσμού των ωφελίμων μικροβίων στο έντερό μας είναι οι τροφικές αλλεργίες. Η μείωση των ωφελίμων μικροβίων, επηρεάζει την διαβατότητα του εντερικού τοιχώματος και επιτρέπει σε τοξικές ουσίες τροφών να περάσουν από το έντερο στο αίμα, (μέσα από τα αγγεία που υπάρχουν στα τοιχώματα του εντέρου) ερεθίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ με φυσιολογικό μικροβίωμα θα απαλλασσόταν ο οργανισμός με τα κόπρανα από τις ουσίες αυτές.

Ο ρόλος όμως των μικροβίων του εντέρου δεν είναι μόνον η προφύλαξη της ακεραιότητας του εντερικού τοιχώματος. Τα μικρόβια αυτά παράγουν διάφορες
χημικές ουσίες, που παίζουν ρόλο στην συνολική λειτουργία του οργανισμού. Π.χ. το ινδολοπροπριονικό οξύ, που παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα από τα μικρόβια του εντέρου όταν η διατροφή περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, έχει παρατηρηθεί πως προστατεύει από την εμφάνιση του διαβήτη.

Έρευνες έχουν καταλήξει πως η μεγάλη ποικιλία του εντερικού μικροβιώματος προφυλάσσει τον οργανισμό από την χρόνια φλεγμονή, η οποία ευθύνεται για τα περισσότερα γνωστά νοσήματα, όπως η αρτηριοσκλήρυνση, ο διαβήτης και τα αυτοάνοσα, αλλά και ο καρκίνος. Η χρόνια φλεγμονή, δημιουργείται στον οργανισμό, όπως πολλές φορές σας έχω πει από την μεγάλη διάρκεια της αντίδρασης του στρες του οργανισμού. Γι αυτό η σωστή διατροφή (πλούσια σε ω3 λιπαρά και φυτικές ίνες) είναι σημαντικό κομμάτι της σωστής αντιμετώπισης του στρες.
Τα λιπαρά ψάρια, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και οι αναποφλοίωτοι σπόροι είναι οι τροφές που βοηθούν πολύ στην αύξηση των ωφελίμων μικροβίων του εντέρου και βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής του οργανισμού.

Πρόσφατη έρευνα, που έγινε σε γυναίκες, έδειξε πως εκείνες που είχαν μεγαλύτερη σκλήρυνση στις αρτηρίες τους είχαν μικρότερη ποικιλία στα μικρόβια του εντέρου τους, ενώ οι γυναίκες με τις πιο μαλακές αρτηρίες είχαν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων. Και στα καρδιαγγειακά νοσήματα δηλαδή, όπως έδειξε η έρευνα παίζουν σημαντικό ρόλο τα μικρόβια του εντέρου.

Η διατροφή μας, που επηρεάζει άμεσα τα μικρόβια του εντέρου, είναι σημαντικός παράγοντας αντιμετώπισης του στρες της ζωής. Μην το παραβλέπετε. Μάθετε να τρώτε σωστά. Το πρόβλημα της κακής διατροφής δεν είναι μόνον αισθητικό (παχυσαρκία) ή η αύξηση της χοληστερίνης μας. Θα συνεχίσω να σας το θυμίζω συχνά. Είναι πρόβλημα υγείας γενικότερα.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.