Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Πόσο βοηθούν τα συμπληρώματα ω3;


Γεια σας φίλες και φίλοι
Στην σωστή αντιμετώπιση του στρες, τόσο στα μικρά βίντεο όσο και στα πρώτα βιβλία μου, σας είχα συστήσει, αναφορικά με τη διατροφή, ότι καλό είναι, μετά την ηλικία των 50 ετών, να παίρνετε τρία συμπληρώματα διατροφής. ω3 λιπαρά οξέα, σπιρουλίνα και Q10.
Πρόσφατες όμως έρευνες απέδειξαν ότι η λήψη ω3, σε μορφή κάψουλας ή υγρού, δεν προσφέρει τίποτα στην υγεία.

Στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής εταιρείας καρδιολογίας (2018) ανακοινώθηκε μία σχετική ενδιαφέρουσα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε και στο
ιατρικό περιοδικό  New England Journal of Medicine

Παλαιότερες μελέτες είχαν καταλήξει πως η λήψη αυτών των ω3 βοηθούσε στην πρόληψη καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ κατά καιρούς έχουν αυτά χορηγηθεί και για άλλους λόγους, όπως για την κατάθλιψη, τις αλλεργίες, την οστεοπόρωση, την φλεγμονή, ακόμη και για την βελτίωση της συμπεριφοράς των παιδιών. Η οικονομική αποτίμηση αυτής της χρήσης εκτιμάται περίπου στα 31 δις. δολάρια για το 2015, μόνον.

Οι ερευνητές επεσήμαναν όμως, πως μελετώντας αναδρομικά τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς για το θέμα αυτό, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κανένα τέτοιο όφελος σε όσους έπαιρναν ω3 είτε για πρωτοπαθή είτε για δευτεροπαθή πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η μελέτη που ανακοινώθηκε στο συνέδριο (μελέτη ASCEND) αφορούσε 15.480 Βρετανούς διαβητικούς ασθενείς άλλοι από τους οποίους έπαιρναν για πρόληψη ω3 και άλλοι δεν έπαιρναν. Η πορεία της υγείας τους παρακολουθήθηκε επί 7,4 χρόνια.  Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε διαφορά ως προς την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων στις δύο ομάδες ασθενών.

Παρ΄όλα αυτά, μία πολύ μικρή διαφορά ως προς τους θανάτους από καρδιαγγειακά επεισόδια διαπιστώθηκε στην ομάδα που έπαιρνε τα ω3 και οι ερευνητές αναρωτιούνται μήπως χρειάζεται μεγαλύτερη δόση από το 1 γραμ./ημέρα που έπαιρναν οι ασθενείς της μελέτης, προκειμένου να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από την χρήση των ω3.
τροφές πλούσιες σε ω3

Τώρα βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τρώγοντας κάποιος ψάρι και μάλιστα λιπαρό, ή άλλες τροφές πλούσιες σε ω3 κάνει μεγάλο καλό στην υγεία του. Γιατί οι τροφές αυτές, εκτός από τα ω3 που του προσφέρουν τον απομακρύνoυν και από την κατανάλωση κρέατος, του οποίου τα λιπαρά είναι βλαβερά για την υγεία.

Η συνολική σωστή διατροφή επομένως παραμένει ένας από τους πιο σοβαρούς παράγοντες υγείας και θα έπρεπε αυτό όλοι να το φροντίζουν, αντί να καταναλώνουν τροφές που τους καταστρέφουν, παίρνοντας παράλληλα και ένα χάπι, με την πίστη ότι αυτό θα τους σώσει…
Όσο για τα συμπληρώματα ω3, όσοι τα παίρνετε, μάλλον άδικα ξοδεύετε τα λεφτά σας, απ΄ότι φαίνεται…

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.