Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Νεότερα για τον καρκίνο


Το  Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας του Καρκίνου μετά από μελέτη όλων των
Συστάσεις AICR για την πρόληψη καρκίνου
σχετικών ερευνών μιας 30ετίας κατέληξε πρόσφατα, πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η νόσος συνδέεται με τον τρόπο ζωής μας, ιδιαίτερα με την διατροφή, την άσκηση και το βάρος μας.
Ακολούθησε ανακοίνωση 10 οδηγιών ζωής για την πρόληψη από την νόσο. Οι οδηγίες αυτές είναι βασισμένες σε παράγοντες για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις  από τις έρευνες, ότι σχετίζονται αυτοί με αυξημένη ή μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Και είναι οι εξής:
1.Διατήρηση σωστού σωματικού βάρους
2. Άσκηση
3. Σωστή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, με λαχανικά, φρούτα, αναποφλοίωτους σπόρους και όσπρια
4. Αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών με πολλά λίπη, άμυλο και ζάχαρη
5. Αποφυγή κόκκινου κρέατος και προϊόντων επεξεργασμένου κρέατος
6. Αποφυγή ζαχαρούχων αναψυκτικών
7. Αποφυγή αλκοόλ
8. Αποφυγή λήψης αυξημένων δόσεων συμπληρωμάτων διατροφής για την πρόληψη του καρκίνου
9. Σύσταση στις νέες μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους
10. Στους καρκινοπαθείς ασθενείς συστήνεται άμεσα μετά την θεραπεία τους η χρήση των πιο πάνω κανόνων ζωής και η αντιμετώπισή τους από έναν θεραπευτή που έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα, ώστε να μπορεί να βοηθήσει τον κάθε ασθενή με τις ιδιαίτερες συνθήκες της δικής του ζωής.
Συστάσεις AICR για την πρόληψη του καρκίνου

Πολύ σωστές οι πιο πάνω  συμβουλές του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου, αλλά εντύπωση μου προκαλεί το γεγονός πως δεν υπάρχουν, ανάμεσα σε αυτές, συμβουλές για την ψυχική ισορροπία, που αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους παράγοντες νόσησης όχι μόνον από τον καρκίνο αλλά από κάθε ασθένεια.
Η διαταραχή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος που προκαλείται από την παρατεινόμενη αντίδραση του στρες στον οργανισμό, είναι αυτή που οδηγεί στα περισσότερα από τα γνωστά νοσήματα. Και βέβαια, όπως πολλές φορές έχω πει και γράψει τόσο εδώ όσο και στα βιβλία μου, η σωστή διατροφή και η άσκηση αποτελούν δύο σοβαρούς παράγοντες διαχείρισης του στρες, αλλά δεν αρκούν για να έχουμε υγεία. Η εκπαίδευση σε τρόπους χαλάρωσης για το σταμάτημα της αντίδρασης του στρες και η διαχείριση των συναισθημάτων μας (συναισθηματική νοημοσύνη) είναι απαραίτητοι παράγοντες για την σωστή διαχείριση του στρες στη ζωή.  
Χωρίς αυτούς, όσο καλά και αν τρεφόμαστε και αν ασκούμαστε, δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε τα διάφορα νοσήματα, γιατί τα αρνητικά μας συναισθήματα θα συνεχίζουν να δημιουργούν αντίδραση στρες στον οργανισμό.
Ιδιαίτερα οι καρκινοπαθείς ασθενείς, γνωρίζουν οι περισσότεροι πόσο το συναίσθημά τους έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση της νόσου τους. Το έχω διαπιστώσει αυτό πάρα πολλές φορές, σε ασθενείς που έρχονται να με συμβουλευτούν μετά την θεραπεία τους στο Ινστιτούτο (ΕΛ.ΙΝ.Α.Σ) όπου αυτοί εκπαιδεύονται στη σωστή διαχείριση του στρες δωρεάν.  

Μου προκάλεσε πραγματικά εντύπωση ο καθαρά «υλιστικός» κατάλογος συμβουλών του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου, που αφήνει έξω τελείως τον ψυχισμό, σαν ο ανθρώπινος οργανισμός  να είναι απλά ένα μηχάνημα που έχει ανάγκη από καθαρή πρώτη ύλη (διατροφή) και συχνή χρήση (άσκηση) για να διατηρείται σε καλή κατάσταση…

Έχω μείνει να σκέφτομαι, προσπαθώντας να καταλάβω το γιατί…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.