Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Επίδραση του στρες στον παιδικό εγκέφαλο


Η αντίδραση του στρες του οργανισμού, όπως στα βιβλία μου και σε πολλές
αναρτήσεις και βίντεο έχω εξηγήσει, είναι αντίδραση άμυνας του οργανισμού. Είναι η προστασία της επιβίωσής του. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
Δεν έχει δημιουργηθεί για να βλάπτει τον οργανισμό, αλλά αντίθετα για να τον δυναμώνει και να τον κάνει ικανό να αντιμετωπίσει τις εχθρικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει στη ζωή του.

Μόνον που η διάρκειά της δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να είναι τόση, ώστε να μην βλάπτεται ο οργανισμός. Αυτό εξαρτάται από την αντοχή του κάθε οργανισμού. Και η αντοχή, με τη σειρά της, στον άνθρωπο εξαρτάται από την κληρονομικότητα και τον ψυχισμό του. Δηλαδή τις αντιλήψεις του.

Το μεγάλης διάρκειας στρες στην παιδική ηλικία έχει ενοχοποιηθεί για πολλά από
τα προβλήματα της ενήλικης ζωής. Προβλήματα υγείας, αλλά και συμπεριφοράς. Αναφέρθηκα σε προηγούμενη ανάρτησή μου σε αυτά.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αυτό το στρες των παιδικών χρόνων δημιουργεί αλλαγές στην σύσταση του εγκεφάλου, διαφορετικές ανάλογα με την ηλικία. Άλλες εγκεφαλικές περιοχές επηρεάζει το παρατεινόμενο στρες στην μικρή ηλικία (μέχρι τα 5 χρόνια) και άλλες στην εφηβεία (14-17 χρόνια).

Oι έφηβοι που έχουν υποστεί μεγάλης διάρκειας στρες στην παιδική ηλικία παρουσιάζουν ήδη μεγαλύτερη ωρίμανση σε περιοχές του εγκεφάλου τους όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος λοβός, που είναι υπεύθυνες για την γνωστική και συναισθηματική λειτουργία. Πράγμα που συμβαίνει γιατί ο οργανισμός, μπροστά σε μία μεγάλης διάρκειας απειλή (στρες) επισπεύδει την ωρίμανση του προκειμένου να προλάβει να διαιωνίσει το είδος του πριν την εξαφάνισή του, λένε οι ερευνητές.

Αντίθετα τα άτομα που αντιμετωπίζουν μεγάλης διάρκειας στρες κατά την εφηβεία (χωρίς να έχει προηγηθεί στρες στην παιδική ηλικία) παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ωρίμανση περιοχών του εγκεφάλου  που είναι υπεύθυνες για την γνωστική λειτουργία, την μνήμη και διάφορες άλλες λειτουργίες.

Θα χρειαστεί να συνεχιστούν οι έρευνες για να γίνει κατανοητή αυτή η διαφορετική εξέλιξη της ωρίμανσης του εγκεφάλου, συζητούν οι ερευνητές, όπως και οι επιπτώσεις που αυτή έχει στην ψυχική και σωματική υγεία.
Με την ευκαιρία όμως της κατάστασης που αυτόν τον καιρό έχει δημιουργηθεί στην Αμερική  (την απομόνωση των παιδιών των λαθρομεταναστών από τους γονείς τους) οι ερευνητές επισημαίνουν τον πολύ σοβαρό αντίκτυπο που θα έχει αυτό στον εγκέφαλο αυτών των παιδιών και συζητούν τρόπους βοήθειας για την μείωση του στρες και την αύξηση της αντοχής αυτών των παιδιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.