Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Η οξεία λευχαιμία στα παιδιά


Τα νεότερα συμπεράσματα για την παιδική λευχαιμία είναι πολύ ενδιαφέροντα.
Η εμφάνιση οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας στα παιδιά αυξάνεται στην Ευρώπη κάθε χρόνο περίπου κατά 1%, πράγμα που έχει προκαλέσει την περιέργεια των ερευνητών.
Παρατήρησαν αυτοί, πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι δύο παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνιση αυτής της νόσου στα παιδιά. Μεταλλάξεις γονιδίων και λοιμώξεις. Οι μεταλλάξεις γίνονται πριν την γέννηση και προδιαθέτουν τα παιδιά στη νόσο. Η κληρονομικότητα καθώς και συνθήκες της ζωής των γονέων συμβάλουν σε αυτό. Όμως όλα τα παιδιά με τα διαταραγμένα αυτά γονίδια δεν παθαίνουν την νόσο.
Την νόσο εμφανίζουν κυρίως τα παιδιά που ήταν πολύ προστατευμένα από λοιμώξεις στις πρώτες εβδομάδες και μήνες της ζωής τους.

Η επαφή με τα μικρόβια στις πρώτες εβδομάδες και μήνες της ζωής, εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά αποτελεσματικά τις λοιμώξεις, λένε οι επιστήμονες. Αν αυτή η επαφή δεν γίνει στις πρώτες αυτές ημέρες της ζωής και τα βρέφη είναι πολύ προστατευμένα από τα μικρόβια, τα παιδιά κινδυνεύουν μετά από κάποια λοίμωξη που θα γίνει αργότερα στη ζωή τους να εμφανίσουν την νόσο.  
Οι νέοι γονείς με την υπερπροστατευτικότητα που τους χαρακτηρίζει και την προσπάθεια να μείνουν μακριά από τα μικρόβια τα βρέφη τους, δεν βοηθούν, τελικά, τα παιδιά τους. Οι επιστήμονες προτείνουν για την προστασία των παιδιών, να έρχονται αυτά συχνά σε επαφή με άλλα παιδιά και μάλιστα μεγαλύτερα και να παρατείνεται ο θηλασμός για 3-6 μήνες.

Ενδιαφέροντα τα νέα. Οι νέες μητέρες χρειάζεται να γνωρίζουν τρία πράγματα, για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποφύγουν την νόσο:
1ο  Να φροντίσουν να ζουν εκείνες όσο πιο υγιεινά μπορούν πριν τεκνοποιήσουν αντιμετωπίζοντας σωστά το στρες στη ζωή τους(σωστή διατροφή, άσκηση, επαφή με τη φύση, συχνή γείωση, χαλάρωση, σωστή διαχείριση συναισθημάτων).
2ο Να θηλάζουν τα παιδιά τους όσο μπορούν περισσότερο  
3ο  Να μην μεγαλώνουν τα μικρά τους σε αποστειρωμένο περιβάλλον, αλλά να τα αφήνουν  να έρχονται συχνά σε επαφή με άλλα παιδάκια, ακόμη μεγαλύτερα.

Τα ευρήματα αυτά αφορούν μία μόνον μορφή της νόσου, η οποία μελετήθηκε. Ωστόσο αυτή η έλλειψη επαφής με μικρόβια στην βρεφική ηλικία έχει συσχετισθεί και με την εμφάνιση αλλεργιών αλλά και αυτοανόσων νοσημάτων αργότερα στη ζωή.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.