Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Κληρονομικότητα και παχυσαρκία

Την κληρονομικότητα δεν θα πρέπει να την θεωρούμε υπαίτια για κάθε κακό που

μας συμβαίνει, όπως δυστυχώς επιμένουν να κάνουν πολλές και πολλοί. Τα γονίδιά μας, όπως σας έχω πολλές φορές σε βίντεο και τα βιβλία μου εξηγήσει, έχουν 30.000 διαφορετικούς τρόπους να εκφράζονται και η τελική τους επίδραση στα κύτταρά μας εξαρτάται από χιλιάδες συνδυασμούς μεταξύ τους. Είμαστε εμείς, με τον τρόπο ζωής, σκέψης  και τα συναισθήματα που δημιουργούνται μέσα μας,  που επηρεάζουμε αυτά τα γονίδια και τους επιτρέπουμε ή όχι να μας οδηγήσουν σε νόσο. Έχει αποδειχθεί πλέον αυτό από την νέα επιστήμη της Επιγενετικής.

Οι περισσότεροι παχύσαρκοι, θεωρούν πως έχουν διαταραγμένο μεταβολισμό
λόγω γονιδίων και πως δεν μπορούν εύκολα να χάσουν βάρος. Δεν φταίνε όμως τα γονίδια. Φταίει η τεράστια δυσκολία που έχει κάθε άνθρωπος να αλλάξει παγιωμένες συμπεριφορές. Η ευχαρίστηση που δημιουργεί σε κάποιους το φαγητό δεν είναι εύκολο να αντικατασταθεί από κάτι άλλο λιγότερο βλαπτικό για τον οργανισμό, ιδιαίτερα όταν οι συνθήκες της ζωής δεν είναι τέτοιες ώστε να χαρίζουν στο άτομο χαρά και ευτυχία.

Είναι ένας τρόπος φυγής από τα στρες της ζωής το φαγητό για κάποιους, όπως για άλλους είναι το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.  Γι αυτό χρειάζεται πολλή προσπάθεια και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του στρες (άσκηση, γείωση, δημιουργία, επαφή με φίλους και τη φύση, σωστή διατροφή και εκπαίδευση σε χαλάρωση και  διαχείριση συναισθήματος) προκειμένου να καταφέρει ένας παχύσαρκος να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες.

Πρόσφατη έρευνα που έγινε σε μεγάλο αριθμό ατόμων έδειξε πως η υγιεινή διατροφή μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά των γονιδίων των παχυσάρκων. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως άτομα με γονίδιο που προδιαθέτει στην παχυσαρκία, χάνουν ακόμη περισσότερο βάρος από άτομα που δεν έχουν το γονίδιο, όταν αλλάξουν τη διατροφή τους σε πιο υγιεινή.

Το ουσιαστικό πρόβλημα στην παχυσαρκία δεν είναι επομένως η κληρονομικότητα, όσο οι λανθασμένες επιλογές τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων της ζωής. Η παιδική ηλικία (ιδιαίτερα  τα πρώτα  6-7 χρόνια της ζωής) και γενικότερα οι συνθήκες στο περιβάλλον που μεγαλώνει ένα παιδί παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οι νεότερες έρευνες που δείχνουν πως τα γονίδια που έχουν οι παχύσαρκοι όχι μόνον δεν επηρεάζουν την μείωση του βάρους που προκύπτει από  την αλλαγή της διατροφής τους αλλά αντίθετα την ενισχύουν είναι πολύ ενθαρρυντικές. Είναι καλό να ενημερωθούν γι αυτές όσοι παχύσαρκοι επιθυμούν να χάσουν βάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.