Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Kοινωνικό τζετ λαγκ (112)

Ο όρος "τζετ-λαγκ", είναι γνωστός στους περισσότερους ως το σύνδρομο που προκαλείται από τις μακρινές αεροπορικές πτήσεις που λόγω αλλαγής ώρας από τον ένα τόπο του ταξιδιού στον άλλο, αναστατώνονται οι βιορυθμοί και δημιουργούνται συμπτώματα όπως, πονοκέφαλοι, διαταραχές ύπνου, πέψης κ.λπ.
Σχετικά πρόσφατα όμως, ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως
το «κοινωνικό τζετ λαγκ», που δηλώνει καταστάσεις κατά τις οποίες το βιολογικό ρολόι του ατόμου δεν ταιριάζει με τις ώρες ύπνου που κάποιες εργασίες της εποχής μας απαιτούν.
Στην περίπτωση αυτή, ερευνητές διαπίστωσαν πως αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών επεισοδίων, όπως δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Είχαν γίνει και άλλες παρόμοιες έρευνες στο παρελθόν, ωστόσο η νέα αυτή έρευνα θεωρείται πολύ πιο αξιόπιστη, γιατί οι διαταραχές του ύπνου των συμμετεχόντων σε αυτή, πιστοποιήθηκαν από κάποιο μηχάνημα που έφεραν επάνω τους το οποίο κατέγραφε τις κινήσεις τους και τις ώρες του ύπνου τους.
Τα άτομα που παρουσίασαν τζετ λαγκ, κοιμόντουσαν λιγότερο και ξυπνούσαν νωρίτερα στις ημέρες εργασίας τους, ενώ κοιμόντουσαν περισσότερο και ξυπνούσαν αργότερα στις αργίες τους.
Αυτά τα άτομα, που είχαν αυτή την δυσαρμονία ανάμεσα στις ημέρες εργασίας τους και τις ημέρες ανάπαυσής τους, ήταν αυτά που παρουσίασαν    μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, διαβήτη, παχυσαρκίας και υπερλιπιδαιμίας.
Δεν είναι καλό να αποδιοργανώνεται έτσι ο οργανισμός μας, είναι φανερό. Η αποδιοργάνωση αυτή οδηγεί σε ασθένειες, Ωστόσο η εποχή μας, ανάμεσα στα καλά της, έχει και τέτοια, δυστυχώς, αποτελέσματα.
Αυτό που δεν μελετήθηκε, όμως, είναι τα αποτελέσματα της γείωσης στα άτομα αυτά που εμφανίζουν το «κοινωνικό τζετ λαγκ». Έρευνες έχουν δείξει πως το τζετ λαγκ που προκαλείται από την διαφορά ώρας που αντιμετωπίζουν οι ταξιδιώτες, αντιμετωπίζεται πολύ καλά με την γείωση. Την άμεση επαφή, δηλαδή, του ατόμου με τη γη. Ίσως θα πρέπει να ερευνηθεί το αποτέλεσμα αυτό και στα άτομα που παρουσιάζουν «κοινωνικό τζετ λαγκ» λόγω δουλειάς.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.