Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Θηλασμός και διαβήτης (113)

Ενδιαφέρουσα πρόσφατη έρευνα που έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Μανιτομπα του Καναδά, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο θηλασμός προφυλάσσει μητέρα και παιδί από την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 στη ζωή τους.

Ο αριθμός των γυναικών που μελετήθηκε ήταν μεγάλος (334.553), η διάρκειά της παρακολούθησης  μεγάλη (24 χρόνια) και τα ποσοστά σημαντικά:
14% λιγότερη εμφάνιση διαβήτη στις αυτόχθονες μητέρες
23% λιγότερη εμφάνιση διαβήτη στις μη αυτόχθονες μητέρες
18% λιγότερη εμφάνιση διαβήτη στα παιδιά όλων των μητέρων

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν στο παγκόσμιο συνέδριο διαβητολογίας που θα γίνει στο Βανκούβερ του Καναδά.

Ο θηλασμός δεν είναι μόνον μεταφορά της θρεπτικής ουσίας από την μητέρα στο παιδί. Εκλύονται ορμόνες στη μητέρα, κατ΄αυτόν, που βοηθούν την εκροή του γάλακτος από τον μαστό. Μία από αυτές, η οξυτοκίνη (κατ΄άλλους "οκυτοκίνη"), είναι η ορμόνη της χαλάρωσης. Η ορμόνη που σταματάει την αντίδραση του στρες στον οργανισμό. Και είναι γνωστό πως ο διαβήτης τύπου 2 έχει την βάση του στην αντίδραση του στρες του οργανισμού. Οι ορμόνες του στρες είναι αυτές που ευθύνονται για την αντοχή στην ινσουλίνη που εμφανίζεται σε αυτούς τους ασθενείς.

Η οξυτοκίνη έχει βρεθεί ότι παράγεται και μέσα στο ίδιο το σώμα του βρέφους που θηλάζει και του χαρίζει γαλήνη και ηρεμία, αλλά μεταφέρεται σε αυτό και μέσα από το γάλα της μητέρας. Ο θηλασμός, δηλαδή, οδηγεί τον οργανισμό μητέρας και παιδιού σε  κατάσταση που καταστέλλει τις ορμόνες του στρες και βοηθάει την υγεία.

Στον τόπο μας, πολλές μητέρες αποφεύγουν τον θηλασμό και είναι καλό να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού επάνω σε αυτά τα θέματα, ήδη από τα σχολική ηλικία, πράγμα που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς στο ΕΛ.ΙΝ.Α.Σ μέσα από τα προγράμματα αντιμετώπισης του στρες που οργανώνουμε για γυμνάσια και λύκεια.


Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.