Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Οι πρωτεΐνες δονούνται (30)

Οι πρωτεΐνες είναι οι δομικοί λίθοι του οργανισμού μας. Το βασικό μας συστατικό. Γι αυτό έχουν πάρει και αυτό το όνομα διεθνώς, που προέρχεται από την Ελληνική λέξη «πρώτος».
Αποτελούνται από αμινοξέα τα οποία είναι έτσι διατεταγμένα στον χώρο, ώστε να κάνουν τις πρωτεΐνες να μοιάζουν με σερπαντίνες. Το πώς είναι τυλιγμένες αυτές οι σερπαντίνες, καθορίζει και την λειτουργία τους.

Οι ερευνητές προσπαθούν εδώ και χρόνια να εξηγήσουν αυτόν τον τρόπο λειτουργίας, αλλά
μόλις τα τελευταία χρόνια τα κατάφεραν, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας. Η τεχνολογία αυτή τους επέτρεψε να διαπιστώσουν, πως οι πρωτεΐνες δονούνται όπως οι χορδές ενός βιολιού.
Η ανακάλυψη έγινε από τους ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπάφαλο και του Ερευνητικού Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουπτμαν-Γούντγουορντ, με επικεφαλής την καθηγήτρια φυσικής Αντρέα Μάρκελτς, που έκαναν και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «NatureCommunications».

Οι δονήσεις των πρωτεϊνών -που έως τώρα πιστευόταν ότι γρήγορα σταματούν-στην πραγματικότητα διαρκούν «όπως η δόνηση μιας καμπάνας», σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι ανεπαίσθητες, αλλά διαρκείς, αυτές κινήσεις επιτρέπουν στις πρωτεΐνες να αλλάζουν σχήμα γρήγορα, πράγμα που τους διευκολύνει να προσδένονται σε άλλες πρωτεΐνες.

Αυτή η διαδικασία είναι αναγκαία στον οργανισμό για να επιτελέσει τις διάφορες ζωτικές βιολογικές λειτουργίες του, όπως την απορρόφηση οξυγόνου, την επιδιόρθωση κυττάρων και την αντικατάσταση του ελαττωματικού DNA.

Η δόνηση των πρωτεϊνών είναι ανάλογη του φωτός που αυτές απορροφούν. Και το φως αυτό εξαρτάται από το σχήμα και τη δομή των πρωτεϊνικών μορίων.  Ανάλογα, δηλαδή, με το σχήμα και τη δομή τους, απορροφούν αυτές φως διαφορετικών συχνοτήτων και δονούνται ανάλογα, όπως περιγράφεται στο σχετικό Ελληνικό άρθρο που δημοσιεύει την πιο πάνω έρευνα.

Μπορείτε να φανταστείτε την εικόνα; Κάθε ιστός στο σώμα μας είναι φτιαγμένος από πρωτεΐνες. Οι μυς, τα κόκαλα, το αίμα, τα όργανά μας. Αυτό το σώμα είναι φτιαγμένο από πρωτεΐνες που απορροφώντας το φως, δονούνται… Είμαστε ένα σύνολο από «σερπαντίνες» που παίζουν μουσική!
Μαγική εικόνα! Δεν συμφωνείτε;

Πόσο διαφορετική αντίληψη της ζωής από αυτή που είχαμε έως τώρα…

Στο πιο κάτω βίντεο θα δείτε, χάρη στην  τεχνολογία, αυτή την δόνηση σε πραγματικό χρόνο και θα ακούσετε τους ήχους στους οποίους αντιστοιχεί. Θαυμάστε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο οργανισμός μας …  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.