Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Ο χυμός ροδιού, η πίεση και η χοληστερίνη (23)

Ροδιά ανθισμένη
Οι ροδιές μου είναι ολάνθιστες αυτόν τον καιρό και στολίζουν με το δυνατό τους χρώμα μια γωνιά του κήπου. Η μία κάνει ξινά ρόδια, και η άλλη γλυκά.

Τα χρησιμοποιώ και τα δύο, ξέρετε.

Τα γλυκά, τα τρώω με το κουταλάκι, μόνα τους, ή αναμεμειγμένα με άλλα φρούτα σε φρουτοσαλάτες και τα ξινά τα χρησιμοποιώ στις σαλάτες λαχανικών. Κάνουν ιδιαίτερα γευστικές τις πράσινες σαλάτες.
Εάν δεν το έχετε δοκιμάσει, δοκιμάστε το.

Μπορείτε να φυλάξετε τους καθαρισμένους σπόρους του ροδιού σε σακουλάκια στην κατάψυξη και να βάζετε μία χούφτα από αυτούς, έτσι όπως είναι παγωμένοι, στη σαλάτα σας. Μέχρι να την  ολοκληρώσετε και να την φάτε, θα έχουν ξεπαγώσει, θα έχουν αφήσει τον χυμό τους στη σαλάτα και θα την έχουν νοστιμέψει πολύ. Δοκιμάστε το.

Το ξέρετε πως τα ρόδια είναι ικανά να χαμηλώσουν την πίεσή σας, να μειώσουν τα τριγλυκερίδιά σας και να αυξήσουν την «καλή» σας χοληστερίνη ;

Σε μία σχετικά πρόσφατη έρευνα, που έγινε στο νεφρολογικό τμήμα νοσοκομείου του Ισραήλ, χορηγήθηκαν 100 ml χυμός ροδιού, τρεις φορές την εβδομάδα επί ένα χρόνο σε νεφροπαθείς ασθενείς που έκαναν αιμοκάθαρση σε τεχνητό νεφρό, με το σκεπτικό πως ίσως ο χυμός του ροδιού να μπορεί να προφυλάξει τους ασθενείς αυτούς από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Για ομάδα σύγκρισης, χρησιμοποιήθηκε ομάδα ασθενών που έπινε ένα παρόμοιο σε γεύση και εικόνα ρόφημα, που δεν περιείχε όμως χυμό ροδιού.

Λουλούδια ροδιάς
Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά αξιόλογα.  Μετά από 12 μήνες, οι ασθενείς που έπιναν επί ένα χρόνο τον χυμό ροδιού, είχαν σημαντική μείωση της αρτηριακής του πίεσης και ανάλογη μείωση των αντιϋπερτασικών φαρμάκων που αυτοί έπαιρναν, καθώς και μείωση των τριγλυκεριδίων τους και αύξηση της «καλής» τους χοληστερίνης, ευρήματα που δεν διαπιστώθηκαν στην ομάδα σύγκρισης που δεν έπινε τον χυμό ροδιού.

Το μόνο πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση, είναι πως οι νεφροπαθείς ασθενείς θα πρέπει να προσέχουν τις τιμές του Καλίου τους, που πιθανόν να αυξηθούν, όπως λένε οι ερευνητές, γι αυτό και θα πρέπει να ενημερώνουν τους γιατρούς που τους παρακολουθούν, στην περίπτωση που αποφασίσουν να δοκιμάσουν να βάλουν τον χυμό του ροδιού στη διατροφή τους.

Ποτέ, βέβαια, μία έρευνα δεν είναι αρκετή για να καταλήξει κάποιος σε ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο τα τόσο σημαντικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης, σίγουρα αξίζουν να επιβεβαιωθούν και από άλλους ερευνητές.

Όσον αφορά τους άλλους υπερτασικούς και υπερλιπιδαιμικούς φίλους όμως, που έχουν την τύχη να μην βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, νομίζω πως αξίζει να δοκιμάσουν την τόσο νόστιμη αυτή αντιϋπερτασική και αντιλιπιδαιμική συνταγή, μια που δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.