Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Οι ξηροί καρποί και η θνητότητα (24)

Πρόσφατη μεγάλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine έδειξε πως η συχνότητα με την οποία καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς, είναι αντιστρόφως ανάλογα συνδεδεμένη με την θνητότητα.
Είναι καλό, δηλαδή, για την υγεία μας να καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς. Η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει
τις πιθανότητες θανάτου μας από οποιαδήποτε αιτία.

Υπήρχαν και προηγούμενες έρευνες που έδειχναν πως οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μειώνοντας της χοληστερίνη, την φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Και είχε αποδειχθεί πως οι ξηροί καρποί μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και διαβήτη.
Ωστόσο η νέα αυτή έρευνα δείχνει πως η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι γενικά ωφέλιμη για την υγεία. Γιατί, όπως λέει ο υπεύθυνος της έρευνας αυτής Ying Bao, MD,ScD, οι ξηροί καρποί, πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, όπως ακόρεστα λιπαρά οξέα, ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, έχουν καρδιοπροστατευτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Στις διατροφικές συμβουλές που σας έχω δώσει και στα δύο βιβλία μου, έχω συστήσει και εγώ την κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών την ημέρα, σαν σνακ ανάμεσα στα γεύματα, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά και εφήβους.
Είναι αρκετοί, όμως, αυτοί που φοβούνται αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς. Πρέπει εδώ λοιπόν να σας εξηγήσω άλλη μια φορά, πως η αλλεργική αντίδραση του οργανισμού οφείλεται στα στρες της ζωής, γιατί αυτά, όταν δεν τα αντιμετωπίζουμε σωστά, επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η διαταραγμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας ευθύνεται για τις διαφόρων ειδών αλλεργίες μας.


Δεν φταίνε οι τροφές, για τις οποίες, τόση φασαρία γίνεται από πολλούς (γλουτένη, λακτόζη, ξηροί καρποί κ.λπ). Τα στρες της ζωής πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε σωστά, με όλους τους τρόπους που σταθερά σας συστήνω τόσο στα βιβλία μου, όσο και μέσα από αυτή την ιστοσελίδα, (σωστή διατροφή, άσκηση, γείωση, χαλάρωση, διαχείριση συναισθημάτων και γέλιο) και όχι να βγάζουμε από τη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό μας.

Η σωστή αντιμετώπιση μιας τροφικής αλλεργίας λοιπόν είναι, η προσωρινή διακοπή της πρόσληψης αυτής της τροφής, η σωστή αντιμετώπιση του στρες από το άτομο, και στην συνέχεια η σταδιακή επαναφορά της τροφής αυτής στη διατροφή.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.