Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Επιγενετική και ψυχιατρικά νοσήματα (77)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Τα ψυχιατρικά νοσήματα δεν έχουμε μάθει να τα «αγγίζουμε» οι υπόλοιποι γιατροί, εκτός των ψυχιάτρων. Κάποια από αυτά τα θεωρούμε κληρονομικά, ενώ κάποιων άλλων απλά δεν γνωρίζουμε την αιτία.

Δεν χωράει αμφιβολία όμως, πως οι εντολές της λειτουργίας των κυττάρων μας κρύβονται μέσα στο DNA του πυρήνα τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κύτταρα του εγκεφάλου μας, που ευθύνονται για τα ψυχιατρικά νοσήματα.

Αυτό το DNA το κληρονομούμε από τους γονείς μας, αλλά
η εκπληκτική επιστήμη της Επιγενετικής, που αναπτύσσεται όλο και περισσότερο στις μέρες μας, έχει διαπιστώσει πως αυτό το DNA μπορεί να αλλάξει την εντολή που δίνει στο κύτταρο, χωρίς να έχει αλλάξει η δομή του.
Χωρίς να αλλάξει δηλαδή το ίδιο το DNA, μπορεί να αλλάξει η εντολή που δίνει αυτό στο κύτταρο.
Το περιβάλλον των κυττάρων δηλαδή, που επηρεάζεται από το πώς σκεπτόμαστε (συναισθήματα) και από το πώς ζούμε (τρώμε, ασκούμαστε, γελάμε, ακούμε, μυρίζουμε κ.λπ), επηρεάζει με διάφορους τρόπους τις εντολές που το DNA δίνει στα κύτταρά μας. Έτσι, με το ίδιο DNA που έχουμε πάρει από τους γονείς μας, άλλοι μπορεί να ζήσουν περισσότερο υγιείς από τους γονείς τους, ή το αντίθετο, να έχουν δηλαδή μια πολύ χειρότερη από εκείνους υγεία.
Τα διάφορα στρες της ζωής, δηλαδή, είναι εκείνα που επηρεάζουν την υγεία μας, δεν θα κουράζομαι να σας το λέω, και βρίσκονται κάτω από τα περισσότερα νοσήματα.

Πιστεύω, ότι σύντομα θα αποκαλυφθεί πως αυτό συμβαίνει και με τα ψυχιατρικά νοσήματα. Άλλωστε η αρχή έχει ήδη γίνει.
Ερευνητές έχουν αποδείξει πως τραύματα ψυχικά, μπορούν να μεταφέρουν κληρονομικά στις επόμενες γενεές μειωμένη αντίσταση στα στρες της ζωής, έχοντας επηρεάσει επιγενετικά κάποια γονίδια.  Τα παιδιά, δηλαδή, ατόμων που έχουν υποστεί κάποιο τραύμα ψυχικό, μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτα στα στρες και να οδηγούνται, έτσι, ευκολότερα σε ασθένειες.

Στο Πανεπιστήμιο του Duke, ερευνητές απέδειξαν σχετικά πρόσφατα, πως τέτοιες επιγενετικές επιδράσεις στο γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την μεταφορά της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, φαίνεται να ευθύνονται για την μεγαλύτερη αντίδραση στο στρες κάποιων ατόμων και να παίζουν επίσης ρόλο στην κατάθλιψη.

Η συνολική, δηλαδή, σωστή αντιμετώπιση των στρες της ζωής, με τους έξι βασικούς κανόνες (σωστή διατροφή και γείωση, άσκηση, γέλιο, χαλάρωση και διαχείριση συναισθημάτων) που επιμένω να σας συστήνω συχνά, θα πρέπει να βελτιώνει όχι μόνον τα σωματικά αλλά και τα ψυχικά νοσήματα, αφού επαναφέρει τα γονίδια στη σωστή τους λειτουργία. Αυτό λέει η λογική, αλλά χρειάζεται βέβαια να διαπιστωθεί και με αρκετές επιστημονικές έρευνες για να γίνει από όλους αποδεκτό.

Θα περιμένω με μεγάλη υπομονή, να δω αυτά τα αποτελέσματα των προσφάτων ερευνών και θα σας ενημερώνω.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.