Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Προσέξτε την κατανάλωση ζωϊκών προίόντων (77)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό    BMJ, έδειξε σημαντική συσχέτιση της κατανάλωσης κρέατος από γυναίκες κατά την μέση ηλικία (πριν την εμμηνόπαυση) με την εμφάνιση καρκίνου του στήθους! Σε 90.000 γυναίκες που μελετήθηκαν, αυτές που κατανάλωναν πολύ κόκκινο κρέας στη διατροφή τους είχαν κατά 22% αυξημένο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του στήθους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Άλλωστε το θέμα δεν είναι καινούργιο. Έχουν και παλαιότερα δημοσιευθεί μελέτες που συσχετίζουν την κατανάλωση κρέατος με διάφορες μορφές καρκίνου και όμως οι ογκολόγοι δεν έχουν ακόμη πεισθεί να συστήνουν μείωση της κατανάλωσης κρέατος στους ασθενείς που περιθάλπουν.

Πριν μερικούς μήνες, στο περιοδικό Nutrients (τεύχος Ιανουαρίου) δημοσιεύθηκε άλλη έρευνα  στην οποία είχε βρεθεί συσχέτιση της μεγάλης κατανάλωσης κρέατος με τον καρκίνο του στήθους, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, του παγκρέατος, του προστάτη, των όρχεων, ακόμη και του θυρεοειδούς, καθώς και με το πολλαπλούν μυέλωμα.

Το ενδιαφέρον είναι πως βρέθηκε επίσης συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ζωικού λίπους και του καρκίνου του πνεύμονα, πράγμα που κατά τους ερευνητές δικαιολογεί την αύξηση του καρκίνου αυτού στους Ιάπωνες, με την αλλαγή που γίνεται τα τελευταία χρόνια από την παραδοσιακή τους διατροφή στην δυτική διατροφή, παρ’ ότι δεν αυξήθηκε το κάπνισμά ανάμεσά τους.

Δεν χωράει αμφιβολία πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία τόσο την σωματική, όσο και την ψυχική μας, όπως πρόσφατα σε μικρό εκπαιδευτικό βίντεο σας έχω αναλύσει. Μία ισορροπημένη διατροφή με πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, αναποφλοίωτους σπόρους και ξηρούς καρπούς, μικρά ψάρια και όσο το δυνατόν λιγότερα ζωικά προϊόντα, είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει κανείς για την υγεία του. Και αυτό θα πρέπει να το προσέξουν ιδιαίτερα οι καρκινοπαθείς ασθενείς.

Με αγάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.