Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Η νόσος του Crohn, τα έτοιμα φαγητά και τα αντιβιοτικά (79)

junk food
Πρόσφατο άρθρο της αγγλικής εφημερίδας Daily mail, αναφέρεται στην νόσο του Crohn, μία φλεγμονώδη νόσο του εντέρου που εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία, θεωρείται ανίατη και της οποίας η αιτιολογία παραμένει ακόμη άγνωστη για την κλασική ιατρική. Στο άρθρο αναφέρεται  πως έχει διαπιστωθεί μεγάλη αύξηση της εμφάνισης της νόσου στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια και επιστήμονες το αποδίδουν αυτό στην μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης έτοιμου φαγητού από την νεολαία και την χορήγηση πολλών αντιβιοτικών στην παιδική ηλικία.
Οι επιστήμονες έχουν παραδεχθεί  από παλαιότερα, πως το πρόβλημα αυτό του εντέρου οφείλεται σε κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα λευκά αιμοσφαίρια των ατόμων με νόσο Crohn  ή άλλη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (όπως η ελκώδης κολίτις) καταστρέφουν τόσο τα εχθρικά, όσο και τα φιλικά μικρόβια του εντέρου, δημιουργώντας έτσι, ανισορροπία στον μικροβιακό πληθυσμό που ζει εκεί και προστατεύει το εσωτερικό του εντέρου, οδηγώντας το σε φλεγμονή.

Είναι όμως καλά γνωστό πως το στρες κάθε είδους διαταράσσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως πολλές φορές σας έχω εξηγήσει. Επηρεάζει μάλιστα αυτό και τα γονίδια που οι γονείς κληρονομούν στα παιδιά τους, καθιστώντας τα ευάλωτα σε νοσήματα. Και είναι επίσης διαπιστωμένο πως το ψυχικό στρες επιδεινώνει τα συμπτώματα όλων των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.  Είναι φυσικό να θεωρεί λοιπόν κανείς την σωστή αντιμετώπιση του στρες, γενικότερα, απαραίτητη για την αντιμετώπιση των πιο πάνω φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Ωστόσο, οι επιστήμονες κάνουν υποθέσεις και δίνουν συμβουλές, πότε προς την μία και πότε προς την άλλη κατεύθυνση, συνιστώντας αποφυγή πότε τροφών, και πότε αντιβιοτικών, θεωρώντας πότε τα πρώτα και πότε τα δεύτερα, σαν αιτία των νοσημάτων αυτών. Είναι βέβαια γεγονός πως η μεγάλη χορήγηση αντιβιοτικών, στις μικρές ιδίως ηλικίες, διαταράσσει τον μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου  και είναι επίσης γεγονός πως οι λεγόμενες σκουπιδοτροφές (junk food), χάμπουργκερς κ.λπ. με τις οποίες όλο και πιο συχνά τρέφεται η νεολαία, εξ αιτίας των κορεσμένων λιπαρών  και των γλυκαντικών ουσιών που περιέχουν, αποτελούν μεγάλο στρες για τον οργανισμό   

Το πιο πάνω άρθρο της Αγγλικής εφημερίδας δημοσιεύθηκε πρόσφατα, γιατί στην Αγγλία, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των περιστατικών  της νόσου του Crohn τα τελευταία χρόνια, και το θέμα έχει προβληματίσει τους επιστήμονες.

Μία ισορροπημένη διατροφή  πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προβιοτικά, συχνή άσκηση και γείωση, καθώς και εκπαίδευση στην χαλάρωση και τη σωστή διαχείριση των συναισθημάτων, είναι απαραίτητα βοηθήματα για την αντιμετώπιση των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου, αλλά και κάθε άλλου νοσήματος, όπως πολύ συχνά σας έχω εξηγήσει.
Μην το παραβλέπετε, οποιοδήποτε νόσημα και αν σας ταλαιπωρεί. Ο οργανισμός ξέρει να επιδιορθώνει τις βλάβες του εάν του δώσουμε την ευκαιρία, χαρίζοντάς του ένα περιβάλλον σωστό και φιλικό για τα κύτταρά του, με τους πιο πάνω τρόπους που σας ανέφερα. Η πρόσφατη εμπειρία μου από την σημαντική βελτίωση νεαρού πάσχοντα από την νόσο του Crohn με τους πιο πάνω τρόπους, μου το επιβεβαίωσε αυτό για άλλη μια φορά.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.