Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Εάν είστε γυναίκα στην εμμηνόπαυση και έχετε αυξημένη χοληστερίνη...(62)

Εάν είστε γυναίκα, βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση και παίρνετε στατίνες για να μειώσετε την τιμή της χοληστερίνης σας, προσέξτε καλά. Έρευνα στην Αμερική από το Women's Health Initiative (WHI), έδειξε πριν λίγα χρόνια πως υπάρχει σημαντικός κίνδυνος (αυξημένος κατά 48%) να εμφανίσετε σακχαρώδη διαβήτη, όσο περνούν τα χρόνια.
Ο αυξημένος αυτός κίνδυνος στις μεγάλες ηλικίες, είχε διαπιστωθεί και σε προηγούμενες συγκεντρωτικές μελέτες, όχι όμως σε τόσο μεγάλο ποσοστό. Ενδιαφέρον είναι πως στην τελευταία αυτή έρευνα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης διαβήτη διαπιστώθηκε στις γυναίκες που προέρχονται από την Ασία (75%) και πολύ μικρότερο σε εκείνες με καταγωγή από την Αφρική (18%)..

Όπως και να έχει πάντως, ένα ποσοστό 48% αύξησης του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη στις λευκές γυναίκες που παίρνουν στατίνες για την μείωση της χοληστερίνης τους κατά την κλημακτήριο, που διαπιστώθηκε στην τελευταία αυτή Αμερικανική έρευνα, δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητο. Και το ποσοστό αυτό δεν είχε καμία σχέση με το είδος του φαρμάκου. Ήταν το ίδιο για όλες τις στατίνες.
Το πρόβλημα είναι ξέρετε, πως κατά την εμμηνόπαυση, οι θηλυκές ορμόνες, τα οιστρογόνα, μειώνονται και στην δική τους έλλειψη οφείλεται η άνοδος της τιμής της χοληστερίνης των γυναικών σε αυτή την περίοδο της ζωής τους. Γιατί τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των λιπών.
Αυτό δεν σημαίνει όμως, πως πρέπει αυτές να αρχίσουν αμέσως να παίρνουν φάρμακα. Αυτό που πρέπει κυρίως να προσέξουν είναι να έχουν μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή, να ασκούνται και να μάθουν να χαλαρώνουν και να διαχειρίζονται τα αρνητικά τους συναισθήματα. Σας έχω δώσει πολύ αναλυτικές συμβουλές για όλα αυτά, στο βιβλίο μου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λοράνδου με τον τίτλο «Πρακτικός οδηγός αντιγήρανσης και αντιμετώπισης του στρες».
Στο θέμα της αντιμετώπισης της χοληστερίνης έχω αναφερθεί εκεί αρκετά αναλυτικά, γιατί δεν αρκεί μόνον να αποφεύγει κανείς κάποιες τροφές, πρέπει και να προσθέσει στη διατροφή του κάποιες άλλες, προκειμένου να έχει σωστό και γρήγορο αποτέλεσμα.
Στα φάρμακα, πρέπει να καταλήγει κανείς, μόνον εάν ένας βελτιωμένος και σωστός τρόπος ζωής δεν τον βοηθάει, στην αντιμετώπιση του προβλήματός του. Στην περίπτωση δε της αυξημένης τιμής της χοληστερίνης των εμμηνοπαυσιακών γυναικών, αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄όψιν, γιατί πολλές φορές μετά από λίγο καιρό, όταν η γυναίκα ισορροπήσει ορμονικά, η χοληστερίνη υποχωρεί από μόνη της, και αν έχει ήδη αυτή μπει σε θεραπεία με φάρμακα, δεν θα είναι εύκολο να τα σταματήσει, γιατί θα θεωρεί τόσο αυτή όσο και ο γιατρός της πως το αποτέλεσμα οφείλεται στη λήψη τους.

Και ξέρετε, οι παρενέργειες που έχουν τα φάρμακα αυτά, εκτός από την εμφάνιση διαβήτη είναι αρκετές. Επηρεάζουν αυτές και την μνήμη, και έρευνες έχουν επίσης δείξει, ότι η χρήση τους αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης αποτιτανώσεων στις στεφανιαίες αρτηρίες (τις αρτηρίες της καρδιάς) περισσότερο από 50%! Προκαλούν δηλαδή τα ίδια τα φάρμακα την βλάβη από την οποία υποτίθεται πως προσπαθούν να μας προστατέψουν μειώνοντας την χοληστερίνη μας !
Προσέξτε λοιπόν φίλες μου. Εάν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση και ανακαλύψετε πως αυξήθηκε η τιμή της χοληστερίνης σας, μην θορυβηθείτε και μην πάρετε αμέσως φάρμακα. Προσέξτε την διατροφής σας, και τον τρόπο της ζωής σας γενικότερα, και περιμένετε για λίγο καιρό, δίνοντας στο σώμα σας την ευκαιρία να προσαρμοστεί στις νέες ορμονικές του συνθήκες, Αργότερα, μπορείτε να επανεκτιμήσετε και πάλι την κατάσταση. Αν και, εάν εφαρμόσετε όσα σας έχω αναλυτικά πει στο βιβλίο μου, σίγουρα δεν θα χρειαστείτε φάρμακα ούτε και τότε. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο της ζωής μας. Μην το ξεχνάτε.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.