Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Εύκολο αδυνάτισμα χωρίς ταλαιπωρία (61)

Η παχυσαρκία γίνεται η μάστιγα της εποχής μας, παγκοσμίως, όπως δείχνουν οι πρόσφατες έρευνες. Και όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, το πρόβλημα αυτό απασχολεί όλο και περισσότερους, για καθαρά αισθητικούς λόγους.

Το στρες κάθε είδους (περιβαλλοντικό, ψυχικό κ.λπ) έχει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την παχυσαρκία, με την μεγάλη παραγωγή κορτιζόνης που δημιουργεί, δεν είναι όμως η μόνη αιτία.
Ευθύνονται γι αυτήν και οι χημικές γλυκαντικές ουσίες που περιέχονται στα διάφορα έτοιμα τρόφιμα που καταναλώνονται χωρίς φειδώ από πολλούς. Ευθύνονται επίσης  τα επεξεργασμένα τρόφιμα (άσπρο αλεύρι, άσπρο ρύζι κ.λπ) τα οποία έχοντας μειωμένη διατροφική αξία οδηγούν σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής. Ακόμη και η παρουσία των πλαστικών γύρω μας έχει βρεθεί ερευνητικά πως οδηγεί σε παχυσαρκία. Σας έχω μιλήσει για όλα αυτά στο καινούργιο μου βιβλίο "Πρακτικός οδηγός αντιγήρανσης και αντιμετώπισης του στρες" εκδ. Λοράνδου, που πρόσφατα κυκλοφόρησε.

Το θέμα της παχυσαρκίας δεν είναι αισθητικό. Η αισθητική είναι προσωπική υπόθεση και δεν έχει τόση σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι οι ασθένειες που συνοδεύουν την παχυσαρκία: Διαβήτης, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, υπερπηκτικότητα του αίματος που οδηγεί σε θρομβώσεις, ακόμη και καρκίνος.

Οι δίαιτες, μόνον λίγα και μικροπρόθεσμα αποτελέσματα έχουν. Οδηγούν δε στη 
συνέχεια και πάλι σε αυξημένη πρόσληψη τροφής και παχυσαρκία, όπως πολύ καλά γνωρίζουν όσοι τις έχουν δοκιμάσει.

Οι δικές μου συμβουλές για εύκολο αδυνάτισμα χωρίς ταλαιπωρία είναι οι πιο κάτω, για όσους θα ήθελαν να τις ακούσουν. Με τις συμβουλές αυτές δεν θα πεινούν, θα τρώνε συχνά κάτι, και θα χάνουν βάρος λίγο-λίγο σταθερά χωρίς καμιά ταλαιπωρία :
  1. Καταργήστε από τη διατροφή σας οτιδήποτε βρίσκεται μέσα σε σακουλάκι ή κουτάκι, ακόμη και αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως «φυσικοί χυμοί χωρίς ζάχαρη». Για να ξεδιψάσετε πιείτε μόνον νερό ή φρέσκους χυμούς, ή πράσινο τσάι που θα έχετε φτιάξει μόνοι σας.
  2. Σαν σνακ για να κόψετε την πείνα σας, ανάμεσα στα γεύματα, δοκιμάστε ένα μήλο, ένα καρώτο, ένα αγγουράκι, ή μία χούφτα δαμάσκηνα ή άλλα φρούτα ξερά, ή ξηρούς καρπούς, και ένα ποτήρι νερό
  3. Φάτε οπωσδήποτε ένα πιάτο σαλάτα με διάφορα λαχανικά μέσα, δύο κουταλιές της σούπας λάδι και λεμόνι ή ξύδι, πριν από τα γεύματά σας.
  4. Μειώστε το λάδι που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα σε δύο κουταλιές της σούπας ανά μερίδα και μην χρησιμοποιείτε βούτυρο ή μαργαρίνες.
  5. Χρησιμοποιείστε στη διατροφή σας μόνον ολικής άλεσης ζυμαρικά ή ψωμί (μία φέτα σε κάθε γεύμα σας) και ρύζι αναποφλοίωτο
  6. Περπατήστε μισή τουλάχιστον ώρα κάθε μέρα, με γρήγορο ρυθμό και χρησιμοποιείτε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ όποτε χρειάζεται να ανεβείτε σε κάποιον όροφο.
  7. Αφιερώστε μισή ώρα την ημέρα για να ασχοληθείτε με χαλάρωση και τη διαχείριση των συναισθημάτων σας.
Εύχομαι καλή επιτυχία στους στόχους σας και καλό καλοκαίρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.