Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Στρες και εγκυμοσύνη (71)



Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Από αυτήν εδώ την σελίδα, δεν θα πάψω να σας μιλάω για το στρες και τις βλάβες που αυτό κάνει στην υγεία. Γιατί, βρίσκεται αυτό, σχεδόν κάτω από κάθε ασθένεια και όμως οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει να του δώσουν την σημασία που του αξίζει.

Είναι απαραίτητη η σωστή αντιμετώπιση των στρες στη ζωή, αν θέλει κάποιος να είναι υγιής και όλο και περισσότερες έρευνες το διαπιστώνουν αυτό.
Πληθαίνουν γύρω μας τα στρες τόσο τα περιβαλλοντικά όσο και τα συναισθηματικά (με τα παγκόσμια κοινωνικά και  οικονομικά προβλήματα) και οι άνθρωποι είμαστε ανήμποροι να τα αντιμετωπίσουμε μόνον με την χαλάρωση που μας προσφέρουν οι ώρες του ύπνου μας. Που και αυτές ακόμη δεν είναι ικανοποιητικές για τους περισσότερους ανάμεσά μας.

Δεν μένει λοιπόν, παρά να εφαρμόζουμε όσο καλύτερα μπορούμε τους  6 κανόνες της μεθόδου Ε (Έψιλον) που επανειλημμένα σας έχω συστήσει σε αυτόν εδώ τον ιστότοπο. Χωρίς βέβαια αυτοί οι κανόνες να γίνονται ένα ακόμη στρες για την ζωή μας. Μη ξεχνάτε πως το μέτρο σε όλα, είναι πάντα η καλύτερη λύση.

Πρέπει να κινούμε το σώμα μας και να ασκούμαστε καθημερινά, να τρεφόμαστε υγιεινά και να γειωνόμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε, να αφιερώνουμε λίγη ώρα στη χαλάρωσή μας κάθε μέρα, να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά τα συναισθήματά μας και να γελάμε όσο πιο συχνά μπορούμε. Είναι απαραίτητα τα πιο πάνω για την προφύλαξη της υγείας όσων είναι ακόμη γεροί αλλά και την βελτίωσή της σε όσους πάσχουν από κάποια ασθένεια.

Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να ενημερωθούν εγκαίρως για όλα αυτά, γιατί από αυτούς εξαρτάται η υγεία και των παιδιών που θα φέρουν στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τεκνοποιήσουν τα νέα ζευγάρια. Σας το έχω εξηγήσει τόσο στο βιβλίο μου «Πώς να νικήσετε το στρες» εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ όσο και σε ένα εκπαιδευτικό βίντεο, πως το στρες εμποδίζει τη δράση των ορμονών του φύλου, με αποτέλεσμα όλοι και περισσότερες γυναίκες να καταλήγουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση…

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό  journal Human Reproduction κατέληξε στο ίδιο αυτό συμπέρασμα.  Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Οχάιο της Αμερικής, παρακολουθώντας 373 γυναίκες επί ένα χρόνο, διαπίστωσαν πως αυτές που είχαν το περισσότερο στρες (με μετρήσεις των ορμονών του στρες στο σάλιο τους), είχαν και τις λιγότερες πιθανότητες μέσα στον χρόνο αυτό να καταφέρουν να μείνουν έγκυες.
Οι ερευνητές συστήνουν στην δημοσίευση του άρθρου τους,  άσκηση και σωστή διατροφή καθώς και χαλάρωση σε όσες γυναίκες προσπαθούν και δεν μπορούν να μείνουν έγκυες…

Επιτέλους τα πράγματα, για τα οποία σας ζαλίζω τόσον καιρό τώρα, αρχίζουν να λέγονται όλο και πιο δυνατά από τα επιστημονικά στόματα παγκοσμίως.

Με αγάπη

Πηγή: C.D. Lynch, R. Sundaram, J.M. Maisog, A.M. Sweeney, and G.M. Buck Louis
"Preconception stress increases the risk of infertility: results from a couple-based prospective cohort study - the LIFE study."
Hum. Reprod. 2014: deu032v1-deu032.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.