Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Υγιεινή διατροφή (30)

Πόσες φράουλες τρώτε την εβδομάδα;

Γεια σας
Για το πιο νόστιμο φάρμακο θα σας μιλήσω σήμερα. Το πιο νόστιμο, το πιο αποτελεσματικό και το πιο ακίνδυνο, χωρίς δηλαδή καμία παρενέργεια φάρμακο. Πρόκειται για τα φρούτα που ανήκουν στη ομάδα των μούρων (berries). Σε αυτά ανήκουν οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα blueberries (βακκίνια, βρήκα πως λέγονται στα Ελληνικά) κ.λπ.

Σχετικά πρόσφατη ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο καρδιολογικό περιοδικό Circulation, έδειξε πως κατανάλωση 3 μερίδων από τα φρούτα αυτά την εβδομάδα, είναι αρκετή για να μειώσει κατά 32% τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου. Η μελέτη έγινε σε έναν αριθμό 93.600 γυναικών, (25 – 42 ετών) στην Αγγλία, από τα πανεπιστήμια Harvard School of Public Health και University of East Anglia.
Οι ερευνητές παρατήρησαν τη ζωή αυτών των γυναικών επί 18 χρόνια και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτές που έτρωγαν  τα φρούτα αυτά 3 φορές την εβδομάδα, είχαν κατά 32% λιγότερα καρδιακά επεισόδια από εκείνες που τα έτρωγαν μόνον μία φορά τον μήνα ή λιγότερο.

Το εύρημα αποδόθηκε στα φλαβονοειδή, ουσίες που αυτά τα φρούτα περιέχουν, και ιδιαίτερα στο φλαβονοειδές που λέγεται ανθοκυανίνη.

Αυτή η ανθοκυανίνη, βρέθηκε και σε άλλη, σχετικά πρόσφατη, ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο   (2012 Oct;96(4):781-8. Epub 2012 Aug 22),πως μειώνει την πάχυνση και τη δυσκαμψία των αγγείων, πράγμα που εξηγεί τα οφέλη που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Βάλτε λοιπόν την κατανάλωση των φρούτων αυτών μεταξύ των άλλων στην διατροφή σας όσο πιο συχνά μπορείτε, φίλες και φίλοι μου, ιδιαίτερα εάν έχετε αγγειακά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.