Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (2)

Γειά σας.
Ξέρετε πόσο εύκολο είναι να έχετε πάντα στη κουζίνα σας φρέσκα μυρωδικά ( μαϊντανό, άνηθο κ.λ.π) ακόμη και αν μένετε σε ένα μικρό διαμέρισμα πολυκατοικίας;
Λοιπόν θα χρειαστείτε:
1. χώμα εμπλουτισμένο για σπόρους ( από όλα τα καταστήματα με προϊόντα κήπου)
2. Σπόρους της αρεσκείας σας
3. Άδεια πλαστικά κουτάκια από τυρί φέτα, βούτυρο κ.λ.π
4. Γλαστράκια
5. Πλαστική μεμβράνη

Παίρνετε τα πλαστικά κουτάκια που σας έχουν περισσέψει, τα πλένετε και ανοίγετε 2-3 τρύπες με μία πρόκα στη βάση τους. Τα γεμίζετε με το εμπλουτισμένο χώμα( μέχρι δύο δάκτυλα κάτω από το χείλος τους), το πιέζετε και το βρέχετε καλά. Ρίχνετε τους σπόρους σας στο βρεγμένο χώμα και πασπαλίζετε από πάνω λίγο στεγνό για να τους μισοσκεπάσετε. Καλύπτετε τα κουτάκια σας με πλαστική μεμβράνη στην οποία ανοίγετε μερικές τρύπες με μία οδοντογλυφίδα για να αερίζονται οι σπόροι ( 4-5 είναι αρκετές) και τα αφήνετε μπροστά από ένα παράθυρο για να έχουν μπόλικο φως,(καλύτερα όμως να μη τα χτυπάει ο ήλιος, γιατί θα στεγνώσει γρήγορα το χώμα τους) μέχρι να δείτε τα μικρά φυτά να αναπτύσσονται. (Φροντίστε να βάλετε ένα μικρό δισκάκι από κάτω για να μη λερώσετε το πρεβάζι του παραθύρου) .
Όταν τα φυτά σας μεγαλώσουν τόσο που να ακουμπούν στη πλαστική μεμβράνη, τα βγάζετε με όλο τους το χώμα με προσοχή και τα μεταφυτεύετε σε ένα μεγαλύτερο γλαστράκι το οποίο θα έχετε γεμίσει μέχρι τη μέση περίπου με χώμα, συμπληρώνετε όσο χώμα θα χρειαστεί , και από εκεί και ύστερα ποτίζετε όποτε βλέπετε το χώμα να στεγνώνει και κόβετε λίγα-λίγα κλαράκια από τα αρωματικά σας βότανα για τις σαλάτες και τη μαγειρική σας , βέβαιοι ή βέβαιες, πως δεν θα είναι ψεκασμένα με διάφορα χημικά.
Και επειδή τίποτα δεν είναι αιώνιο σε αυτή τη ζωή(!...) καλό θα είναι όταν αρχίσετε να κόβετε και να χρησιμοποιείτε τα μυρωδικά σας , να ετοιμάζετε σε άλλα κουτάκια καινούργια σπορά, ώστε να έχετε έτοιμα προς αντικατάσταση καινούργια φυτά μόλις τα πρώτα αρχίσουν να χαλάνε.
Όμορφα γλαστράκια τοποθετημένα σε ωραίο δίσκο θα είναι στολίδι για κάθε παράθυρο ή τραπεζάκι κοντά σε παράθυρο, οποιουδήποτε χώρου του σπιτιού σας.
Βέβαια όταν ο καιρός γίνει καλός, μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους σας κατευθείαν στα γλαστράκια σας που θα τα αφήσετε στη βεράντα ή  το μπαλκόνι σας.
Σημ. Είναι απαραίτητο να βάζετε φρέσκα αρωματικά στις σαλάτες που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα, για να τις εμπλουτίζετε σε θρεπτικά συστατικά. Πόσοι θα το δοκιμάσετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.