Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (1)

Προχθές έφτιαξα ένα γρήγορο, εύκολο και πολύ νόστιμο λαδερό φαγητό, με υπόλοιπα σαλατικών που βρήκα στο ψυγείο μου, λαχανόρυζο. Επειδή έγινε αρκετή ποσότητα, έδωσα και σε μία φίλη που δεν γνώριζε το φαγητό αυτό, όπως μου είπε, να το δοκιμάσει. Της άρεσε πολύ και μου ζήτησε τη συνταγή. Σκέφθηκα λοιπόν, μια που θα κάνω το κόπο, να τη γράψω εδώ για να τη διαβάσει και όποιος άλλος μπορεί να ενδιαφέρεται. Έχουμε και λέμε λοιπόν…


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

 Λαχανόρυζο (4 μερίδες)
Υλικά:
10 κ.σ. λάδι
¼ από ένα μικρό λάχανο, λεπτοκομμένο
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
3 μέτρια καρώτα σε μικρές λουρίδες (κομμένες με τον αποφλοιωτή)
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί άσπρο
1 μικρή χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μικρή χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλυτζ. καφέ ρύζι «μπασμάτι» αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο
1 χούφτα σταφίδες ξανθές

Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και βάζετε μέσα το κρεμμύδι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γίνει ελαφρά διάφανο. Προσθέτετε τότε το σκόρδο (λιωμένο με ένα χτύπημα της γροθιάς σας πάνω από ένα πλατύ μαχαίρι που θα έχει το σκόρδο σας από κάτω, γιατί έτσι βγαίνει όλη του η γεύση και στη συνέχεια το ψιλοκόβετε). Μετά από ένα λεπτό προσθέτετε το λάχανο και τα καρώτα και δυναμώνετε τη φωτιά . Ανακατεύετε λίγο τα υλικά να μαραθεί το λάχανο και τα σβήνετε με το κρασί. Μόλις εξατμισθεί, ρίχνετε ένα ποτήρι νερό, περιμένετε να πάρει βράση και προσθέτε το ρύζι πλυμένο και στραγγισμένο, το μαϊντανό και τον άνηθο καθώς και τις σταφίδες, αλάτι (1 κ.γλ. είναι αρκετό) και πιπέρι. Χαμηλώνετε και πάλι τη φωτιά,  ( ανάλογα με τη κατσαρόλα σας) και ψήνετε το φαγητό σας σκεπασμένο. Σε 10-15’ θα είναι έτοιμο. Λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα του φαγητού σας, προσθέτε τον χυμό από 1 ή 1,5 λεμόνι ανάλογα με τα γούστα σας.

Σημ. Προτιμήστε τα βιολογικά καρώτα γιατί είναι από τα υπόγεια λαχανικά που περισσότερο από κάθε άλλο απορροφούν χημικά από το έδαφος. Διάβασα ότι τα φυτεύουν για να καθαρίσουν ένα χωράφι από τα χημικά υπολείμματα λιπασμάτων και ψεκασμών ανάμεσα σε δύο διαφορετικές καλλιέργειες. Φανταστείτε!...
Τόσο για το λάχανο όσο και για τα καρώτα είναι μεγάλη ευκολία να χρησιμοποιήσετε ένα αποφλοιωτή (υπάρχει στην αγορά ένας μεγαλύτερος από τους συνηθισμένους για το λάχανο ειδικά) αν δεν έχετε ηλεκτρικό... σαλατοκόφτη.
Καλή επιτυχία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι ενημερώσεις σας είναι
Υπέροχες

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.