Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Η σημασία της φροντίδας του παιδιού

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Για την μεγάλη σημασία που έχει η μητρική σχέση με το παιδί στα πρώτα χρόνια της ζωής του, σας έχω μιλήσει και παλαιότερα. Είναι αποδεδειγμένο ερευνητικά πως αν η σχέση αυτή δεν είναι στενή και τρυφερή το παιδί θα έχει μεγαλύτερη διέγερση του κέντρου του στρες σε σχέση με τα άλλα παιδιά. Αυτό σημαίνει, τάση προς βία και εθισμούς. Η έντονη αυτή αντίδραση του στρες, όταν δεν μπορεί να την διαχειριστεί κανείς σωστά στη ζωή του, οδηγεί και σε ασθένειες, γιατί επηρεάζει αρνητικά όλη τη λειτουργία του οργανισμού και αποδιοργανώνει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό  Circulation: Cardiovascular Quality andOutcomes, επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν ζεστή φροντίδα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους και ένα «σωστό» περιβάλλον, είχαν τα λιγότερα ποσοστά εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή τους. Το ενδιαφέρον στα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ήταν, πως ανάμεσα στους ενήλικες που είχαν υποστεί κακοποίηση στη παιδική τους ηλικία, αυτοί που είχαν στην ίδια περίοδο αυξημένη τρυφερή φροντίδα (από μητέρα ή άλλο πρόσωπο που τους φρόντιζε) είχαν τα μικρότερα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Διαπίστωσαν δηλαδή οι ερευνητές πως η ζεστή σχέση του φροντιστή με το παιδί στα πρώτα χρόνια της ζωής του είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγεία του καρδιαγγειακού του συστήματος στην ενήλικη ζωή.

Θεωρώ πως  η έρευνα αυτή απλά απέδειξε έμπρακτα πως η διέγερση του κέντρου του στρες στην παιδική ηλικία, οδηγεί όπως σας είπα πιο πάνω, εκτός από την αύξηση της βίας και των εθισμών, και σε αύξηση των καρδιαγγειακών (και όχι μόνον, κατά την άποψή μου) νοσημάτων.

Αυτό που δεν αξιολογήθηκε όμως στην πιο πάνω έρευνα, όπως θα έπρεπε, ήταν το εάν υπήρχε διαφορά σχετικά με τον αν ο φροντιστής του παιδιού ήταν η ίδια η μητέρα του ή κάποιο άλλο πρόσωπο, πράγμα που σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε από την βιολογία θα πρέπει να παίζει σημαντικό ρόλο.

Με αγάπη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.