Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Κατανάλωση κρέατος και σακχαρώδης διαβήτης

 

Γεια σας φίλες και φίλοι


Η σωστή διατροφή είναι μέρος της σωστής διαχείρισης του στρες όπως πολλές φορές σας έχω επισημάνει. Ο λόγος είναι πως με τη τροφή ο οργανισμός μας παίρνει τα απαραίτητα για την συντήρησή του στοιχεία, ουσίες, επίσης, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργεί το στρες, αλλά και καθαρή ενέργεια με την μορφή φωτός (όταν η τροφή είναι πολύ φρέσκια), όπως έχει διαπιστώσει ο Γερμανός καθηγητής φυσικής Fritz Popp.

Τόσο η ποικιλία, όσο και η σύσταση και η φρεσκάδα της τροφής μας παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του στρες, της αντίδραση αυτής του οργανισμού  που λειτουργεί δίχως να το καταλαβαίνουμε και μας οδηγεί σε ασθένειες, ιδίως όσους ζουν σε μεγαλουπόλεις και δεν έχουν αρκετές ευκαιρίες να χαλαρώνουν για να την σταματούν.

Η μεσογειακή διατροφή, έχει παγκόσμια γίνει

αποδεκτή ως η καλύτερη διατροφή. Αυτή περιλαμβάνει όπως όλοι ξέρουμε, πολλά λαχανικά και φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, μικρά λιπαρά ψάρια και λίγο κρέας. Αυτό το τελευταίο και ιδιαίτερα τα επεξεργασμένα προϊόντα του (ζαμπόν, μπέικον κ.λπ.), έχουν μελετηθεί αρκετά ως προς την ωφελιμότητά τους. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν πως δεν ωφελεί η κατανάλωση κρέατος, όσο πολλοί νομίζουν, τον οργανισμό.

Πρόσφατη έρευνα που περιλαμβάνει 217.000 άτομα που παρακολουθήθηκαν επί 3 δεκαετίες έδειξε, πως η μεγάλη κατανάλωση κρέατος, ανεξάρτητα αν είναι αυτό επεξεργασμένο ή όχι, σχετίζεται με την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.  Παρατηρήθηκε μάλιστα πως όσοι καταναλώνουν περισσότερο κρέας έχουν και μεγαλύτερο βάρος σώματος, μεγαλύτερη πρόσληψη συνολικής ενέργειας (θερμίδων) και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι και καπνιστές.

Κάθε επιπλέον προσθήκη μερίδας επεξεργασμένου ή όχι κρέατος στη διατροφή, βρέθηκε πως οδηγούσε σε αύξηση (σχεδόν διπλασιασμό) στις πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη. Και δυστυχώς, οι περισσότερες δίαιτες για τους διαβητικούς περιέχουν το κρέας σαν βασική πηγή πρωτεϊνών, θεωρώντας πως έτσι μειώνονται οι συνολικές θερμίδες...

Προσέξτε λοιπόν φίλες και φίλοι μου. Μειώστε το κρέας στη διατροφή σας. Αυξήστε τα λαχανικά ωμά ή  μαγειρευτά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα μικρά λιπαρά ψάρια. Όχι μόνον για να αποφύγετε τον διαβήτη, αλλά για να προστατέψετε την υγεία σας γενικότερα.

Με αγάπη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.