Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Βραδινό γεύμα. Έχει σημασία η ώρα;;;;

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Ο Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος στο βιβλίο του «Παραβάσεις και νηστειοθεραπεία» εξηγεί τον λόγο για τον οποίο το τελευταίο γεύμα της ημέρας δεν θα πρέπει να καταναλώνεται μετά τις 6 - 6.30μμ.

Ο λόγος αυτός είναι ότι, οι ορμονική κατάσταση του οργανισμού ρυθμίζεται, όπως όλων των ζώων, από τη θέση του ήλιου. Οι ορμόνες μας καθορίζουν τον μεταβολισμό μας και το βράδυ η στάθμη τους είναι τόσο χαμηλή, που δεν είναι εφικτή η πέψη τροφών που καταναλώνονται αργά το βράδυ.

Οι άπεπτες τροφές βαραίνουν το έντερο, επηρεάζοντας

την κίνηση του διαφράγματος και επομένως και την αναπνοή μας, δίχως να το καταλαβαίνουμε, καταλήγοντας να επηρεάζουν έτσι και την λειτουργία της καρδιάς μας. Συγχρόνως, δημιουργούνται από αυτές τις άπεπτες τροφές τοξίνες, βλαπτικές ουσίες) οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία των μικροβίων του εντέρου και γενικά τη καλή του λειτουργία, πράγμα που επηρεάζει τη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού.

Σε προηγούμενες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση τροφής αργά το βράδυ, αυξάνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας, το σωματικό λίπος και μειώνει την επιτυχία δίαιτας για απώλεια βάρους. Οι ερευνητές αυτοί, θέλοντας να διευκρινίσουν  τις αιτίες που οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα έκαναν μία νέα έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν το 2022.

Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματά τους ήταν τα εξής:

Όταν τρώμε αργά, τα επίπεδα της λεπτίνης (η ορμόνη που μας ειδοποιεί ότι χορτάσαμε) βρέθηκαν χαμηλότερα μέσα στο 24ωρο, πράγμα που σημαίνει πως οι συμμετέχοντες στην έρευνα ένιωθαν πιο πεινασμένοι. Και επιπλέον, η καύση των θερμίδων γινόταν σε αργότερο ρυθμό.

Ο έλεγχος επίσης έδειξε ότι η έκφραση γονιδίων του λιπώδους ιστού (που επηρεάζουν το πώς το σώμα αποθηκεύει λίπος) αύξησαν τη διαδικασία με την οποία ο οργανισμός δημιουργεί λιπώδη ιστό και μείωσαν την λιπόλυση (διαδικασία με την οποία καίγεται το λίπος). 

Τελικά, ο Παπαγιαννόπουλος, είχε δίκιο, με την απλή δική του λογική σκέψη πάνω στον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός, Οι νεότερες έρευνες τον δικαιώνουν.

Φροντίστε να τρώτε νωρίτερα το βράδυ, φίλες και φίλοι. Το αργότερο μέχρι τις 7.00 πρέπει να έχετε τελειώσει το βραδινό σας. Θα βοηθήσετε πολύ με αυτόν τον τρόπο τον οργανισμό σας να λειτουργεί καλύτερα, ακόμη και αν δεν έχετε προβλήματα με το βάρος σας (παχυσαρκία). 

Ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να γίνει αιτία να στερηθείτε εξόδους με φιλικές παρέες και όμορφες κοινωνικές βραδινές επαφές. Αν τις περισσότερες από τις ημέρες της εβδομάδας σας ακολουθείτε τη παραπάνω συμβουλή, η βελτίωση της υγείας σας, είναι δεδομένη.

Με αγάπη

              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.