Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Μιλούν τα φυτά...

Γεια σας φίλες και φίλοι


Κρεμμυδάκια, μαϊντανός, σέλινο, σπανάκι, ρόκα
Έχω πολύ καιρό να σας μιλήσω για κηπουρική, παρ΄ ότι συνεχίζω να ασχολούμαι με τον κήπο μου όπως και παλαιότερα. Ο κήπος και η ζωή του είναι μία μαγική εμπειρία, και όπως πολλές φορές παλαιότερα σας είχα πει πρέπει να βάλετε αυτή την εμπειρία στη ζωή σας, έστω και μεγαλώνοντας κάποια φυτά μόνον σε μερικές γλάστρες στο παράθυρο ή το μπαλκόνι σας. Η ενασχόληση με το μεγάλωμα των φυτών και η φροντίδα τους βοηθάει την υγεία σταματώντας την αντίδραση του στρες στον εγκέφαλο, αλλά βοηθάει επίσης στην κατανόηση της πνευματικής μας φύσης και της ενότητάς μας με όλα τα συμπαντικά δημιουργήματα.

Στον δικό μου κήπο εδώ στη Κέρκυρα,

άνθισαν ήδη τα οπωροφόρα δέντρα και τώρα βγάζουν τα πρώτα τους φύλλα. Ενώ από τα λουλούδια μου, σε πλήρη άνθιση βρίσκονται οι κάλες και ετοιμάζουν την εντυπωσιακή τους εμφάνιση, φουσκώνοντας και μεγαλώνοντας όλο και περισσότερο κάθε μέρα τα μπουμπούκια τους, οι ίριδες και η εκπληκτική μου ασπροκόκκινη παιώνια...

Στον λαχανόκηπο, όπως βλέπετε στην πιο πάνω εικόνα, άρχισε να μεγαλώνει το σπανάκι και η ρόκα που έσπειρα πριν λίγο καιρό και προστάτεψα από τις γάτες με ένα μικρό δίχτυ, καθώς και τα κρεμμυδάκια που είχα φυτέψει ανάμεσα στους μανταϊνούς και το σέλινο.

Το ενδιαφέρον όμως που θέλω σήμερα να σας πω, δεν αφορά τα φυτά του δικού μου κήπου, αλλά τα φυτά γενικότερα, όπως διάβασα σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Cell στις 30 Μαρτίου. Ερευνητές από πανεπιστήμιο του Τελ Αβιβ κατάφεραν να μαγνητοφωνήσουν ήχους που παράγουν τα φυτά, όταν αυτά βρίσκονται σε στρες. Είναι υπέρηχοι γι αυτό και δεν μπορούν τα δικά μας αυτιά να τους ακούσουν. Ωστόσο οι ερευνητές κατόρθωσαν αλλάζοντας την συχνότητα αυτών των ήχων που μαγνητοφώνησαν με ειδικά μικρόφωνα να τους μετατρέψουν σε ήχους με συχνότητα που μπορεί να γίνει αντιληπτή από τα δικά μας αυτιά.

Διαπίστωσαν λοιπόν, πως οι ήχοι που εκπέμπονται από τα φυτά (οι έρευνές τους έγιναν σε φυτά ντομάτας και καπνού) αυξάνουν σε συχνότητα και ένταση όσο μεγαλώνει το στρες των φυτών και στη συνέχεια μειώνονται μέχρι το φυτό να καταστραφεί... Το στρες που δημιούργησαν στα φυτά ήταν αφυδάτωση και κοψίματα... Στο άρθρο υπάρχουν οι μαγνητοφωνημένοι ήχοι και μπορείτε (κάνοντας κλικ εδώ) να τους ακούσετε ή σαν απλό ηχητικό μήνυμα ή σε βίντεο που ανέβηκε στο youtube.

Το ερώτημα με ποιον επικοινωνούν με αυτούς τους ήχους τα φυτά δεν απαντήθηκε προς το παρόν. Και οι έρευνες συνεχίζονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Άραγε τους ήχους αυτούς "ακούν" τα άλλα φυτά, ή ίσως άλλοι ζωντανοί οργανισμοί;;; 

Όσο ερευνούμε τη φύση, τόσο συνειδητοποιούμε το μεγαλείο της διασύνδεσης των πάντων...

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.