Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Οι διαβητικοί ασθενείς και τα αντιφλεγμονώδη

 

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Το σημερινό μου άρθρο απευθύνεται σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, αλλά και σε όσους έχουν φίλους που πάσχουν από την ασθένεια αυτή, γιατί είναι καλό να τους ενημερώσουν σχετικά με τις πληροφορίες που σήμερα θα σας δώσω σε τούτη την ανάρτηση.

Τα γνωστά σε όλους «αντιφλεγμονώδη» φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά από πολλούς, ακόμη και για απλούς πόνους που αντιμετωπίζουν, δεν είναι τόσο αθώα όσο οι περισσότεροι νομίζουν. Διαφημίζονται αυτά ελεύθερα και πολύ συχνά στα ΜΜΕ, δυστυχώς, και ο κόσμος τα θεωρεί αθώα. Δεν είναι όμως…

Η πιο γνωστή και σημαντική

τους παρενέργεια είναι η βλάβη που δημιουργούν στο στομάχι (από απλό πόνο μέχρι γαστρορραγία). Ωστόσο έχουν και μία άλλη παρενέργεια που λίγοι γνωρίζουν. Οδηγούν σε κατακράτηση αλατιού από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα την κατακράτηση και υγρών  (εμφάνιση οιδημάτων στα πόδια) όπως και την αύξηση της πίεσης.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αυτή η τελευταία παρενέργειά τους, είναι πολύ πιο έντονη στους διαβητικούς ασθενείς, με αποτέλεσμα να οδηγούνται αυτοί σε καρδιακή ανεπάρκεια. Και ενώ θα περίμενε κάποιος αυτό το είδος της καρδιακής ανεπάρκειας (κατακράτηση υγρών και δυσκολία στη καρδιά να ανταπεξέλθει στο έργο της)  να είναι πιο ελαφρύ από άλλα που οφείλονται σε βλάβες του μυοκαρδίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως και σ΄ αυτή τη περίπτωση οδηγείται στον θάνατο περίπου ίδιος αριθμός ασθενών, πράγμα που κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν πως η αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας στη περίπτωση αυτή της χρήσης αντιφλεγμονωδών φαρμάκων είναι κάτι περισσότερο από απλή κατακράτηση υγρών και θα συνεχίσουν να το ερευνούν για να δουν αν τα φάρμακα αυτά επηρεάζουν τη λειτουργία της καρδιάς και με κάποιο άλλο τρόπο.

Όπως και να’ χει, είναι καλό οι διαβητικοί ασθενείς να γνωρίζουν πως η χρήση των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων είναι επικίνδυνη για την υγεία τους και να τα αποφεύγουν όσο μπορούν. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και όσοι από αυτούς παίρνουν και αντιυπερτασικά φάρμακα, όπως είναι οι αναστολείς της αγγιεοτενσίνης  και τα διουρητικά.

Πολλές φορές σας έχω τονίσει πως τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες και πρέπει να παίρνονται με πολλή προσοχή και μόνον όταν είναι απαραίτητα. Μη παρασύρεστε από τις διαφημίσεις και παίρνετε φάρμακα ανεξέλεγκτα, θεωρώντας τα αθώα.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.