Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Τα καλά της νανο-τεχνολογίας

Γεια σας φίλες και φίλοι


Ερευνητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Ιντιάνα στην Αμερική δημιούργησαν μία νανο-τσιπ συσκευή, την οποία ακουμπούν στο δέρμα και βάζοντας επάνω της διάφορα υλικά που περιέχουν γονίδια, τα οποία η συσκευή μεταφέρει σε εσωτερικές στιβάδες του δέρματος, καταφέρνουν να επαναπρογραμματίσουν μέσα στο σώμα βλαστοκύτταρα και να τα μετατρέψουν σε κύτταρα του σώματος που έχουν βλαφτεί και χρειάζονται αναγέννηση.

Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική. Μέχρι τώρα οι ερευνητές για να πετύχουν κάτι τέτοιο, (αναγέννηση κατεστραμμένων κυττάρων) έπαιρναν από τον πάσχοντα αίμα με δικά του βλαστοκύτταρα (αρχέγονα κύτταρα, τα οποία

έχουν την δυνατότητα να μετατρέπονται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού, όπως αυτά που υπάρχουν στα έμβρυα) και  προσπαθούσαν με διάφορες μεθόδους να τα προγραμματίσουν αυτά για την παραγωγή των κυττάρων που χρειαζόντουσαν.

Αυτά τα πολυδύναμα κύτταρα, τα βλαστοκύτταρα, βρίσκονται σε αφθονία στο αίμα του πλακούντα και του ομφαλίου λώρου και στην αρχή πίστευαν οι επιστήμονες πως μόνον με αυτά μπορούσαν να καταλήξουν στην παραγωγή των κυττάρων που επιθυμούσαν. Υπάρχουν βέβαια και στο αίμα όλων μας τέτοια βλαστοκύτταρα, για να μπορεί ο οργανισμός να παράγει κύτταρα που έχουν καταστραφεί σε κάποιο όργανο, ώστε να μην βλαφτεί η λειτουργία του. Ωστόσο, αυτά τα βλαστοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν μόνον σε κύτταρα του οργάνου στο οποίο βρίσκονται και όχι σε οποιοδήποτε άλλο κύτταρο.

Κατάφεραν όμως τελικά οι ερευνητές να υπερπηδήσουν αυτό το εμπόδιο και να κάνουν αυτά τα βλαστοκύτταρα του αίματος να μετατραπούν σε όποια κύτταρα επιθυμούσαν. Μόνον που οι μέθοδοί τους, δυστυχώς, οδηγούσαν και σε καρκινογένεση, πράγμα πολύ επικίνδυνο, όπως καταλαβαίνετε.

Η νέα αυτή ανακάλυψη με το νανο-τσιπ είναι πολύ σημαντική. Αυτή η μικροσυσκευή, που έχει μέγεθος ενός μικρού νομίσματος και τοποθετείται επάνω στο δέρμα, έχει μικρές βελόνες, οι οποίες οδηγούν ένα υλικό που βάζουν επάνω της στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας. Το υλικό αυτό περιέχει γονίδια απαραίτητα για την μετατροπή των βλαστοκυττάρων του οργανισμού στα επιθυμητά κύτταρα και όταν μπει μέσα στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας  αντιδρά στον οργανισμό με τα βλαστοκύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα και τα προγραμματίζει να μετατραπούν στα επιθυμητά κύτταρα.

Ίσως δεν είναι πολύ εύκολα κατανοητά όσα περιέγραψα από όλους, όμως η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική. Αρκεί να καταλάβει καθένας, πως μπορεί με αυτή την μικρούλα νανο-συσκευή να βελτιώσει τη λειτουργία οργάνων του που έχουν βλαφτεί από τραυματισμό ή άλλη αιτία, βοηθώντας τα όργανα που πάσχουν να φτιάξουν νέα υγιή κύτταρα.

Στα ζώα τα πειράματα ήταν απόλυτα επιτυχή. Αναμένονται τώρα να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και οι πιθανές παρενέργειες στους ανθρώπους…

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.