Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Μετά την πανδημία...


Γεια σας
Η επιδημία από τον καινούργιο ιό καλά κρατεί και τα προβλήματα σε κάθε σπίτι αυξάνουν… Από τη μία το άγχος της πιθανής μετάδοσης της λοίμωξης, από την άλλη η ψυχική καταπίεση με τον υποχρεωτικό εγκλεισμό στο σπίτι (ιδιαίτερα ατόμων που ζουν σε διαμερίσματα). Ταυτόχρονα τα οικονομικά προβλήματα κάθε σχεδόν οικογένειας αυξάνουν καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν, έστω και προσωρινά, αλλά και όσες εξακολουθούν να λειτουργούν, βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται σημαντικά.

Είναι βέβαιο πως μία γερή οικονομική κρίση θα ακολουθήσει την κρίση της επιδημίας που ζούμε. Βιώνουμε, δηλαδή,
μία εποχή που χρειάζεται γερά νεύρα και δυνατή ψυχή. Πόσοι όμως ανάμεσά μας διαθέτουν αυτά τα προσόντα;

Το διαδίκτυο έχει γεμίσει συμβουλές. Τα μέσα ενημέρωσης όμως, αντί να είναι γεμάτα εκπομπές χαρούμενες ώστε να προσφέρουν στιγμές, τουλάχιστον, χαλάρωσης στους θεατές τους, συναγωνίζονται το ένα με το άλλο ποιο θα ανακοινώσει τις περισσότερες φορές τα  νεότερα στατιστικά της επιδημίας…
Νομίζω πως μία τέτοια ενημέρωση την ημέρα είναι αρκετή. Τα κανάλια στον υπόλοιπο χρόνο τους θα έπρεπε να είναι γεμάτα εκπομπές απλής υγιεινής μαγειρικής, μαθήματα χορού και απλής γυμναστικής κατάλληλης για τον καθένα, μαθήματα κάποιας ξένης γλώσσας, περιηγήσεις στα μεγάλα μουσεία του κόσμου, ευχάριστες και κωμικές ταινίες, ταξιδιωτικές και μουσικές εκπομπές κ.λπ. Εκπομπές, δηλαδή, που θα χαρίζουν στον κόσμο κάποιες στιγμές ηρεμίας και χαράς αντί να τους βομβαρδίζουν συνεχώς με ειδήσεις για τα ποσοστά νόσησης και θανάτων από τον ιό και με ταινίες βίας και τρόμου.

Η βία στα σπίτια, έχει αυξηθεί, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία και αυτό είναι επόμενο. Γιατί η βία είναι αποτέλεσμα των ορμονών του στρες που εκκρίνονται για να κάνουν τα θηλαστικά άγρια και δυνατά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς τους. 
Ο ιός, όμως, όπως και η οικονομική ανασφάλεια, είναι αόρατοι εχθροί και δεν μπορεί κάποιος να τους αντιμετωπίσει με την δύναμή του. Μη μπορώντας, λοιπόν, να την συγκρατήσει αυτή τη δύναμη κάποιος την εκτονώνει στον πιο αδύναμο που θα βρεθεί μπροστά του, γιατί δεν μπορεί να την ελέγξει. Δεν μπορεί ο άνθρωπος να ελέγξει την επίδραση των ορμονών του στρες στον οργανισμό του αν δεν έχει ασκηθεί να το κάνει αυτό. Και δυστυχώς, όπως πολλές φορές έχω πει, δεν διδάσκεται η διαχείριση του στρες από νωρίς, όπως θα έπρεπε, στα σχολεία. Είναι λοιπόν οι  περισσότεροι απροετοίμαστοι.

Και το κακό είναι, πως εκτός από την βία, θα αυξηθούν μέχρι να τελειώσει ετούτη η επιδημία και όλα τα άλλα νοσήματα στον πληθυσμό, γιατί οι ορμόνες του στρες αποδιοργανώνοντας τη λειτουργία του οργανισμού οδηγούν σε όλα σχεδόν τα γνωστά νοσήματα. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να μας ενημερώσουν μετά το τέλος της επιδημίας πόση αύξηση θα παρατηρηθεί, σε κάθε κράτος, στα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, τα αυτοάνοσα  νοσήματα, τους καρκίνους κ.λπ

Λυπάμαι που είμαι προάγγελος κακών ειδήσεων, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχω κατά καιρούς αναρτήσει πολλά άρθρα σχετικά με το στρες και τη σωστή του διαχείριση σε τούτη εδώ την ιστοσελίδα. Μπορεί καθένας να βρει άρθρα που τον ενδιαφέρουν για να διαβάσει. Έχω γράψει τρία βιβλία με το θέμα αυτό και έχω ανεβάσει πολλά σχετικά βίντεο με συμβουλές και ασκήσεις, που μπορεί να βρει όποιος το επιθυμεί ελεύθερα (δίχως πληρωμή) στο κανάλι με το όνομά μου στο youtube. Θεωρώ πως είναι περιττό να σας κουράσω και πάλι με παρόμοιες συμβουλές.

Σας συστήνω όμως να κάνετε κάτι για να βοηθήσετε τον εαυτό σας σε τούτη την τόσο δύσκολη κατάσταση αυτής της επιδημίας,  γιατί αν μένετε και την βιώνετε παθητικά, ακόμη και αν δεν νοσήσετε από τον ιό, πολύ φοβάμαι πως θα έχετε να αντιμετωπίσετε κάποια άλλη ασθένεια, όταν όλα τα δύσκολα θα μοιάζουν να τελειώνουν…

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.