Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Μία νέα πανδημία ακολουθεί την πανδημία...


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μία νέα πανδημία θα ακολουθήσει, λένε επιστήμονες, την τωρινή πανδημία του νέου ιού που μας ταλαιπωρεί παγκόσμια, αυτή την εποχή. Του Covid-19, όπως τον έχουν ονομάσει.

Η νέα αυτή πανδημία θα αφορά προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχικά νοσήματα, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine...
Όπως λέει ο πρώτος από τους συγγραφείς του άρθρου, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης, είναι σημαντικό να υπάρξει εκπαίδευση γι αυτό, έρευνα για όσους έχουν συμπτώματα
και διαθέσιμη θεραπεία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία που θα υπάρξουν από την πανδημία του Covid-19.

Η ιογενής πανδημία που ζούμε θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης, της χρήσης ουσιών, της αίσθησης μοναξιάς και της ενδοοικογενειακής βίας, αναφέρεται στο άρθρο, όπως επίσης και σε μία επιδημία αύξησης της παιδικής κακοποίησης λόγω του κλεισίματος των σχολείων.
Μία πρόσφατη έρευνα της Ψυχιατρικής Εταιρείας της Αμερικής έδειξε  πως η επιδημία του Covid-19 επηρεάζει σοβαρά τον Αμερικανικό πληθυσμό, με τους μισούς σε αυτόν να αναφέρουν ψηλά επίπεδα άγχους.

Γι αυτό οι συγγραφείς προτείνουν να γίνουν διαδικτυακά προσπάθειες επαφής και άσκησης από γυμναστήρια, στούντιο Γιόγκα και άλλα μέρη όπου φυσιολογικά συνήθιζαν να συναθροίζονται άτομα, ούτως ώστε να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για την μείωση των αρνητικών αποτελεσμάτων της φυσικής απομόνωσης. Θα πρέπει, όπως λένε, και οι εργαζόμενοι να έχουν την ευκαιρία να εργαστούν από το σπίτι και τα παιδιά να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται, μέσω του διαδικτύου.

Αλλά παρ΄όλα αυτά, θα υπάρξουν άτομα που θα υποφέρουν από την μοναξιά και την απομόνωση, γι αυτό θα πρέπει να αναπτυχθούν τρόποι υποστήριξής τους.

Οι συγγραφείς της πιο πάνω ανάρτησης καταλήγουν πως θα πρέπει να παρθούν μέτρα για την καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση  των προβλημάτων ψυχικής υγείας που θα προκύψουν μετά την πανδημία του Covi-19.

Δυστυχώς, αντ’ αυτών, τα δικά μας τηλεοπτικά κανάλια, κάθε λίγο και λιγάκι με ανακοινώσεις, ειδήσεις και σποτάκια προσπαθούν να μας θυμίζουν συνεχώς τη τραγικότητα της κατάστασης με αναφορά στους αριθμούς των θανάτων στον τόπο μας και παγκόσμια. 
Ενώ θα έπρεπε τα προγράμματα να είναι γεμάτα ταινίες κωμικές, μουσικές εκπομπές, εκπομπές με μαθήματα γυμναστικής, ζωγραφικής, χορού, ντοκιμαντέρ με σκηνές όμορφης φύσης, εκπομπές λόγου με συζητήσεις φιλοσοφικές κ.λπ. Είναι μεγάλη η συμβολή των ΜΜΕ στον ψυχισμό, ιδιαίτερα σε περιόδους εγκλεισμού, όπως αυτή που ζούμε λόγω της επιδημίας. Αντί να σκορπούν τον φόβο θα έπρεπε να κάνουν ότι μπορούν για να μειώσουν το άγχος και την αγωνία των ανθρώπων.

Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στο γιατί δεν γίνεται αυτό, νομίζω πως είναι κατανοητό από όλους...

Εγώ βέβαια πιστεύω και δεν θα πάψω να το φωνάζω, πως τα λεγόμενα "ψυχικά" νοσήματα είναι και αυτά προβλήματα της λειτουργίας του εγκεφάλου και θα έπρεπε να ανήκουν στα "νευρολογικά" νοσήματα και επειδή κάτω από κάθε νόσημα κρύβεται δυσλειτουργία του οργανισμού λόγω παρατεταμένης και μη καλά διαχειρισμένης αντίδρασης στρες, όχι μόνον τα λεγόμενα "ψυχικά" αλλά όλα τα γνωστά νοσήματα θα αυξηθούν κατά πολύ, με το τέλος της πανδημίας. Είμαι περίεργη να δω αν θα γίνουν τέτοιες στατιστικές μελέτες.

Εύχομαι, ολόψυχα, να διαψευσθώ...

3 σχόλια:

Χριστινα είπε...

Πάντα εύστοχη και εξαιρετική κ. Τσουκαλι!
Δεν σας γνωριζα έως πριν 3 βδομάδες που η κοπέλα που κάνω life couching μου σύστησε τα βίντεο σας για διαλογισμό! Από τότε κ κάθε βράδυ κοιμάμαι με την γλυκιά σας φωνή..
Αντιμετωπίζω χρόνιο άγχος κ προσπαθώ αυτή τη περίοδο με πολύ κόπο να το διαχειριστώ φυσικά παρόλο που γιατρός πρότεινε φάρμακα. Θεωρώ μια επικοινωνία μαζί σας θα μου έκανε πολύ καλά εάν αυτό είναι εφικτό δεδομένων των καταστάσεων. Υπάρχει τέτοια δυνατότητα ? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Eleni Tsoukali είπε...

Γεια σας και ευχαριστώ για το σχόλιο. Και βέβαια μπορούμε να επικοινωνήσουμε. Το τηλέφωνό μου είναι 6932665878. Καλέστε με σε αυτό, όταν θελήσετε.

Diagalaxiaki syndesi είπε...

Πολύ σημαντικές παρατηρήσεις. Η εσωτερική δουλειά του καθένα ως προς την γνώση του εαυτού κ τη διαχείριση σκέψης κ συναίσθηματος προφανώς ήταν ηδη πολύ χαμηλά στις κοινωνίες μας, οδηγωντας τις σε αδιέξοδο με την εμφάνιση ενός γενικευμένου νομου, όπως ο εγκλεισμός λόγω κάποιας δήθεν πανδημίας. Οι άνθρωποι καλούνται να μάθουν να κοιτούν πίσω από τις κουρτίνες της χειραγώγησης κ του ψυχολογικου πολέμου που μαίνεται...

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.