Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Η ανησυχία και το άγχος της εποχής...


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Με την ευκαιρία της πανδημίας από τον νέο ιό και τις αλλαγές που αυτή η πανδημία έφερε στη ζωή όλων μας, κλείνοντάς μας στο σπίτι, μειώνοντας τα έσοδά μας και απομακρύνοντάς μας από φιλίες και παρέες, επιστήμονες αποφάσισαν να μελετήσουν τις επιπτώσεις που το άγχος και η ανησυχία μπορεί να έχουν στην υγεία.

Με εντυπωσιάζει το γεγονός, πως ενώ γνωρίζουμε εδώ και χρόνια τις επιπτώσεις που το στρες (ψυχικό, φυσικό και περιβαλλοντικό) έχει στη λειτουργία του οργανισμού, οι επιστήμονες επιμένουν να ερευνούν έναν-έναν παράγοντες
που είναι γνωστό πως δημιουργούν την αντίδραση του στρες στον οργανισμό.
Τόσο η ανησυχία όσο και το άγχος, είναι αρνητικά συναισθήματα και σαν τέτοια διεγείρουν την αντίδραση του στρες δημιουργώντας φλεγμονή και καταστέλλοντας την δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, πράγμα που μας κάνει επιρρεπείς σε λοιμώξεις και νοσήματα κάθε είδους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας αντίδρασης του στρες, που δημιουργείται από όλα τα αρνητικά συναισθήματα, όπως πολλές φορές σας έχω αναλύσει τόσο σε αναρτήσεις, όσο και σε βίντεο στο κανάλι μου και στα βιβλία μου.

Επιστήμονες, ωστόσο, με την ευκαιρία της πανδημίας της εποχής μας, αποφάσισαν να ερευνήσουν την επίδραση που έχουν στον οργανισμό τα συναισθήματα της ανησυχίας και του άγχους, επειδή αυτά είναι κυρίως τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν οι περισσότεροι αυτόν τον καιρό…

Στα αποτελέσματα της έρευνάς τους, όπως ήταν φυσικό, δηλώνουν πως τα πιο πάνω συναισθήματα αυξάνουν τους δείκτες της χρόνιας φλεγμονής του οργανισμού και μειώνουν την δράση του ανοσοποιητικού. Και βέβαια δηλώνουν επίσης πως τα ευρήματα αυτά υποχωρούν με χαλαρωτικές αναπνοές… 

Αμερικανίδα καθηγήτρια Ψυχολογίας που κλήθηκε να συζητήσει τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, είπε πως πράγματι το άγχος είναι στενά συνδεδεμένο με την αντίδραση στρες του οργανισμού και πως η κοινωνική απομόνωση και οι αλλαγές του τρόπου ζωής μας αυτής της εποχής μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία στην νόσο του Covid-19, αλλά και σε άλλα μικρόβια και ιούς.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! 
Πράγματα που είναι γνωστά εδώ και χρόνια, (τρία βιβλία σχετικά έχω γράψει από το 2010) αρχίζουν να λέγονται καθαρά και από άλλα επιστημονικά χείλη…
Σε δική της πρόσφατη ανακοίνωση η πιο πάνω ψυχολόγος, καλεί όλους τους κλινικούς γιατρούς και τους ψυχιάτρους να πλησιάζουν τους ασθενείς τους με «ψυχονευροανοσολογικούς φακούς», που συνδέουν την δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού με ψυχικά και φυσικά νοσήματα!
Στο άρθρο της επισημαίνει πως ανοσοποιητικές διαταραχές έχουν διαπιστωθεί σε διάφορα ψυχιατρικά νοσήματα και παρ΄ότι οι πρόσφατες παρατηρήσεις θολώνουν τις ιστορικές διαφορές ανάμεσα στα ψυχικά και φυσικά νοσήματα, η κλινική πρακτική, δυστυχώς, παραμένει κομματιασμένη και συγκεντρωμένη στο να θεραπεύει ατομικά συμπτώματα…

Χρησιμοποιώντας «ψυχονευροανοσολογικούς φακούς» λέει η ψυχολόγος θα μπορέσουν οι ψυχολόγοι και οι κλινικοί γιατροί να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς τους πολύ καλύτερα, μέσω ενοποιημένων θεραπευτικών σχημάτων, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο πρόληψης στην κοινότητα.

Επιτέλους ακούγονται κάποια πολύ σημαντικά πράγματα:
1ο Τα όρια μεταξύ «ψυχικών» και «φυσικών» νοσημάτων δεν είναι τόσο διακριτά όσο νομίζαμε.
2ο Το άγχος και η ανησυχία μέσω της αντίδρασης του στρες που δημιουργούν στον οργανισμό οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή και μείωση της δράσης του ανοσοποιητικού, κάνοντάς μας ευπρόσβλητους σε πολλά και διάφορα νοσήματα.
3ο Θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ασθένειες μέσω ενοποιημένης ιατρικής (integrative medicine) και όχι όπως γίνεται μέχρι τώρα.

Χαίρομαι πολύ που αυτά τα πράγματα σήμερα τα μεταφέρω μέσα από τα λόγια άλλων επιστημόνων και δεν σας τα λέω σαν δικές μου συμβουλές. Όσο περισσότερες οι φωνές, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Δεν συμφωνείτε;

2 σχόλια:

Σταθης είπε...

Καλημερα και Χριστος Ανεστη
Ενα παλιο τραγουδι ελεγε "Για να γυρισει ο ηλιος θελει δουλεια πολυ"
Ετσι συμβαινει παντα στην ζωη ,ολα θελουν το χρονο τους.
Καποια στιγμη η αληθεια θα λαμψει.
Να ειστε καλα!!

Eleni Tsoukali είπε...

Καλημέρα και χρόνια πολλά! Να είστε και εσείς καλά και ευχαριστώ για το σχόλιο.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.