Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Σκοπός ζωής και τρίτη ηλικία


Γεια σας φίλες και φίλοι
Εκεί που κοιτούσα μια περασμένη ανάρτηση που μου θύμισε το FB, με τον ηλικιωμένο κύριο που ξαπλωμένος λόγω προβλημάτων υγείας έπλεκε σκουφάκια για το κρύο, μία καινούργια έρευνα εμφανίστηκε μπροστά στα μάτια μου, στα ιατρικά νέα που παρακολουθώ.
Επισημαίνεται σε αυτή πως όσοι νιώθουν, σε μεγάλη ηλικία, να έχει κάποιο νόημα η ζωή τους, είναι πιο ευτυχισμένοι και έχουν καλύτερη υγεία.

Όπως λένε οι ερευνητές, όσο νεότερος είναι κάποιος τόσο ευκολότερα  βρίσκει κάποιο νόημα στη ζωή του, γιατί απασχολείται με το να βρει μια δουλειά και να χτίσει μια καριέρα,
να κάνει οικογένεια κ.λπ. ενώ συγχρόνως αποκτά φίλους και κοινωνική ζωή. Όσο τα χρόνια περνούν όμως,  οι φίλοι μειώνονται, η καριέρα από ένα σημείο και μετά δεν έχει πια νόημα, τα παιδιά μεγαλώνουν και φεύγουν από το σπίτι, προβλήματα υγείας αρχίζουν να εμφανίζονται και όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης, η ανάγκη για ένα νέο σκοπό ζωής γίνεται πολύ μεγάλη, γιατί οι παλαιότεροι έχουν χάσει πια τη σημασία τους...

Αυτοί που έχουν κάποιο σκοπό στη ζωή τους, όσο και αν περνούν τα χρόνια, έχουν καλύτερη ζωή και υγεία, κατέληξε η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Clinical Psychiatry. Και τώρα οι ερευνητές αποφάσισαν να μετρήσουν σε ηλικιωμένους, κάποιες παραμέτρους που συνδέουν την αναζήτηση νοήματος στη ζωής με το στρες. 

Είμαι βέβαιη, μετά από την μελέτη τόσων χρόνων της αντίδρασης του στρες του οργανισμού, πως στη νέα έρευνα θα βρεθεί ότι όσοι ηλικιωμένοι έχουν βρει κάποιο νόημα στη ζωή τους θα έχουν πολύ λιγότερες ορμόνες στρες από εκείνους που το αναζητούν ακόμη σε αυτή την ηλικία. 
Γιατί είναι γεγονός, πως όσο μεγαλώνουμε και απομακρυνόμαστε από τα προβλήματα της δουλειάς μας, νιώθουμε όλο και περισσότερο μόνοι, καθώς οι φίλοι μας  φεύγουν ένας-ένας από τη ζωή και τα παιδιά μας μπλέκουν στα προβλήματα της δικής τους καριέρας και οικογένειας. Στη μεγάλη ηλικία ένας σκοπός που δίνει νόημα στη ζωή μας έχει μεγάλη αξία, γιατί μειώνει την αίσθηση μοναξιάς και βελτιώνει την διάθεση και την υγεία μας.

Και βέβαια ο πιο ουσιαστικός σκοπός είναι η ενεργητική συμμετοχή μας σε αυτό το θαύμα που λέγεται «ζωή» βοηθώντας όποια πλευρά της μπορεί ο καθένας. Ας μην το ξεχνάμε.

Με αγάπη                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.