Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Η φύση και εμείς


Γεια σας φίλες και φίλοι
Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, που από τα εφηβικά μου χρόνια μέχρι τώρα ζω κοντά στη φύση. Τα σπίτια που έμενα ήταν πάντα κοντά σε δέντρα και πράσινο γενικά, ή είχαν δικά τους δέντρα και κήπο. 
Στα νεανικά μου χρόνια η κηπουρική φάνταζε, βέβαια, κάτι πολύ βαρετό και κουραστικό, όσο τα χρόνια περνούν όμως, η απασχόληση με τα φυτά μου γίνεται όλο και πιο απαραίτητη. Δεν μου αρκεί να τα κοιτάζω και να ηρεμώ, επιθυμώ πολύ να τα φροντίζω. Νιώθω πως έτσι τους ανταποδίδω, κατά κάποιο τρόπο,  τη χαρά που μου δίνουν με την ύπαρξή τους…

Οι κάτοικοι των πόλεων όμως, στις περισσότερες από αυτές στον τόπο μας, στοιβάζονται σε πολυκατοικίες κολλημένες η μία με την άλλη σε δρόμους στενούς που
σε κάνουν να νομίζεις πως λιγοστεύει ο αέρας που αναπνέεις όταν βαδίζεις σ΄ αυτούς. Τα δέντρα και οι θάμνοι σπανίζουν σ΄αυτούς τους δρόμους ή και αν υπάρχουν είναι τόσο καχεκτικά και ταλαιπωρημένα από τα καυσαέρια που μόνο φύση δεν θυμίζουν. Κάποια μπαλκόνια μόνο, με μικρές και μεγάλες γλάστρες προσπαθούν να θυμίσουν στους κατοίκους των πόλεων την φύση από την οποία έχουν τόσο πολύ απομακρυνθεί...

Τα πάρκα όμως και γενικά το πράσινο, δεν ομορφαίνουν μόνον τις ζωές μας. Είναι και πραγματικά λειτουργικά. Βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, λέει ο Ming Kuo, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις της Αμερικής, τμήμα φυσικών πόρων και περιβαλλοντικών επιστημών.
Σε έρευνά του διαπίστωσε πως οι κάτοικοι που ζούσαν σε κτίρια δίχως δέντρα και γρασίδι γύρω τους ήταν πολύ περισσότερο επιθετικοί από εκείνους που ζούσαν σε συνοικίες με πράσινο.
Και άλλες έρευνες έχουν οδηγήσει σε σαφή παρόμοια συμπεράσματα. Η έλλειψη επαφής με τη φύση οδηγεί σε διάσπαση κοινωνική και παραβατικότητα.

Και την υγεία μας όμως βοηθάει η φύση. Η επαφή με το πράσινο έχει βρεθεί πως συνδέεται με λιγότερη παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση, ενώ μία έρευνα που έγινε στο Λονδίνο έδειξε πως το πράσινο που υπήρχε στη γειτονιά ήταν σχετικό  με την ποσότητα των ψυχοφαρμάκων που χορηγούσαν τα αντίστοιχα τοπικά φαρμακεία.

Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό: έρευνα έχει δείξει πως η παραμονή κοντά στη φύση για 3 ημέρες, αυξάνει την ανάπτυξη κυττάρων του οργανισμού που μάχονται τα καρκινικά κύτταρα κατά 50%. Το αποτέλεσμα αυτό διήρκεσε αρκετά. Ένα μήνα αργότερα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ασθενείς είχαν ακόμη 25% αυξημένη παραγωγή αυτών των αντικαρκινικών κυττάρων που λέγονται «φυσιολογικοί φονιάδες» (natural killer cells).

Σε μία πολύ παλαιότερη έρευνα σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσοκομείων του εξωτερικού διαπιστώθηκε πως η παρακολούθηση από τους ασθενείς προβολής εικονικών περιπάτων στη φύση οδηγούσε σε γρηγορότερη ανάρρωση και μείωση των ημερών νοσηλείας τους.   
Ακόμη και εικονικά η φύση μας βοηθάει, δηλαδή…

Είμαστε παιδιά της και η συχνή επαφή  μαζί της, θα έπρεπε να είναι κομμάτι της ζωής μας για έχουμε υγεία σωματική και ψυχική. Όπως και παλαιότερα σας έχω πει, η επαφή μας με τη φύση είναι ένας από τους απαραίτητους κανόνες της σωστής διαχείρισης του στρες.
Αν δεν έχετε κήπο δικό σας, αν ζείτε σε πυκνοκατοικημένη πόλη δίχως αρκετό πράσινο, δεν αρκεί να φροντίζετε μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι σας. Προσπαθήστε να βγαίνετε συχνά για ένα περίπατο στη φύση. Όσο πιο συχνά μπορείτε, αν θέλετε να έχετε υγεία και καλή ζωή.

Με αγάπη

2 σχόλια:

Νελλα είπε...

Χρόνια πολλά Λένα, σε ευχαριστούμε για τις γνώσεις και την ενθάρρυνση /προτροπή για ζωή με υγεία και ισορροπία

Ελενη.Λενιω είπε...

Ευχομαι να ειστε καλοφωτισμενη και αγαπητικη.
Η Παναγια να σας Σκεπει και Οδηγει.

Την αγαπη μου
Ελενη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.