Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Δεν πειράζει και Ευχαριστώ


Γεια σας φίλες και φίλοι
Οι μαγικές λεξούλες που έχουν αλλάξει την ζωή μου, όπως και πολλών άλλων που εκπαιδεύονται κοντά μου στη διαχείριση του στρες, είναι το «δεν πειράζει» και το «ευχαριστώ».
Είναι αυτές οι λέξεις η βάση, κατά την άποψή μου, της συναισθηματικής νοημοσύνης. Και χωρίς συναισθηματική νοημοσύνη, δεν υπάρχει ούτε υγεία, ούτε καλή ζωή, δυστυχώς. Γιατί τα συναισθήματά μας, έχουν μεγαλύτερη επίδραση επάνω μας απ΄ότι τα περιβαλλοντικά στρες. Ακόμη και σε έντονα τοξικό περιβάλλον, άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να παραμένουν υγιή και ευτυχή. Γιατί «πραγματικότητα»
για τον καθένα είναι αυτή που ο δικός του εγκέφαλος δημιουργεί…

Τα αρνητικά συναισθήματα είναι το χειρότερο στρες για τον οργανισμό, γιατί συνήθως αυτά δεν τα εκδηλώνουμε, τα φυλακίζουμε μέσα μας και οι ορμόνες που παράγονται από αυτά συνδεδεμένες σε υποδοχείς των κυττάρων μας επηρεάζουν την δική τους λειτουργία επί χρόνια, επηρεάζοντας τα γονίδιά μας και καταστρέφοντας την υγεία μας.

Τα αρνητικά συναισθήματα δημιουργούνται συνήθως επειδή οι άλλοι δεν μας αντιμετωπίζουν όπως εμείς θα επιθυμούσαμε. Ξεχνάμε όμως πως ο καθένας μας είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος. Μεγαλωμένος σε τελείως διαφορετικές συνθήκες (αντικειμενικές και ψυχολογικές) από κάθε άλλον, ακόμη και από τον δίδυμο αδερφό του… Αντί να καταναλώνουμε, λοιπόν, την ενέργειά μας σε «αχ», «βαχ» και «γιατί;» βρίσκω πολύ σοφότερο το «δεν πειράζει». Κατανοώντας πως αυτός που μας έβλαψε συνειδητά ή ασυνείδητα είναι απλά ένας διαφορετικός άνθρωπος με διαφορετικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις που τον οδηγούν σε διαφορετικές από τις δικές μας συμπεριφορές, μπορούμε με ένα «δεν πειράζει» να ησυχάσουμε τη δική μας ψυχή και να μειώσουμε την επίδραση που τα αρνητικά συναισθήματα θα έχουν στην υγεία και τη ζωή μας αν τα δυναμώνουμε συνεχώς αναμοχλεύοντας τις αναμνήσεις των γεγονότων που μας τα δημιούργησαν.

Τα αρνητικά μας συναισθήματα πρέπει να τα εκδηλώνουμε (δίχως, βέβαια, να βλάπτουμε αυτόν που μας τα δημιούργησε) και δεν πρέπει να συνεχίζουμε να δημιουργούμε μέσα μας ιστορίες με αυτά, όλο και πιο πολύπλοκες. Ένα «δεν πειράζει» είναι η πιο σοφή κουβέντα μετά την αναγνώριση και την εκδήλωσή τους, ενώ παράλληλα, βέβαια, φροντίζουμε, με τη στάση μας, να μην επιτρέψουμε στους άλλους να μας τα προκαλέσουν ξανά. Μόνο για την δική μας συμπεριφορά είμαστε υπεύθυνοι. Μόνο τον εαυτό μας μπορούμε να αλλάξουμε. ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟ!

Όσο για το «ευχαριστώ», πιστεύω πως η ευγνωμοσύνη είναι το θετικό συναίσθημα που εύκολα μπορεί να χρησιμοποιεί καθένας σαν αντίβαρο στα αρνητικά του συναισθήματα. Έχω αναφερθεί σε αυτό το συναίσθημα και σε προηγούμενα άρθρα, αρκετές φορές. Σας το ξαναθυμίζω, γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο. Κάθε τι που έχουμε ή βιώνουμε, αξίζει ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Η λέξη αυτή θα έπρεπε να κυβερνάει τη ζωή μας, αν επιθυμούμε υγεία και μακροημέρευση. Όσο πιο συχνά λέει «ευχαριστώ» κάποιος στη φύση, το σύμπαν, τον Θεό, (όπου πιστεύει  ο καθένας) τόσο περισσότερο  θωρακίζει τον οργανισμό του απέναντι σε κάθε τι αρνητικό. Δοκιμάστε το. Είναι τόσο εύκολο. Θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα…

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.