Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Η σημασία της αναπνοής


Γεια σας
Η αναπνοή είναι μία από τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Όπως πολλές φορές σας έχω πει και εξηγήσει, όταν αυτή αραιώσει και φτάσει τις 6 αναπνοές το λεπτό, σταματάει στον εγκέφαλο η αντίδραση του στρες, πράγμα πολύ ωφέλιμο για τον οργανισμό, που βρίσκει έτσι ευκαιρία να λειτουργήσει σε συνθήκες χαλάρωσης.
Όσο, λοιπόν, πιο συχνά μπορεί κάποιος να αραιώνει τις αναπνοές του για μερικά λεπτά, τόσο μεγαλύτερο καλό κάνει στην υγεία του και τόσο περισσότερο μειώνεται το άγχος του. Δοκιμάστε το όσοι ταλαιπωρείστε από άγχος.

Εκτός όμως από αυτό που είναι γνωστό από αρκετά χρόνια, πρόσφατα,
επιστήμονες ερευνώντας το θέμα της αναπνοής διαπίστωσαν, πως ο ρυθμός της αναπνοής  δημιουργεί στον εγκέφαλο ηλεκτρική διέγερση η οποία βελτιώνει την συναισθηματική κριτική και την ανάσυρση μνήμης. Αυτά τα αποτελέσματα διαφέρουν στην εισπνοή από την εκπνοή και ανάλογα με το αν αναπνέει κάποιος από την μύτη ή το στόμα.
Στη μελέτη άτομα μπορούσαν να προσδιορίσουν ένα φοβισμένο πρόσωπο γρηγορότερα αν το έβλεπαν στην εισπνοή παρά στην εκπνοή, όπως και να θυμηθούν ένα αντικείμενο. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε, όμως, μόνον όταν η αναπνοή γινόταν από την μύτη. Η αναπνοή από το στόμα το καταργούσε.

Τα ευρήματα έχουν σχέση με την διέγερση του συμπαθητικού συστήματος, προφανώς. Αυτό διεγείρεται στην εισπνοή, όπως είναι γνωστό, γι αυτό και αυξάνει η διέγερση κατ΄αυτήν σε όλη την περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζουμε «λιμπικό σύστημα», όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα. Αυτή είναι η περιοχή που περιλαμβάνει όλα τα μέρη του εγκεφάλου που έχουν σχέση με τα συναισθήματα και την μνήμη.

Αν θέλετε, λοιπόν, να βοηθήσετε την μνήμη σας και την καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων, προτιμήστε να αναπνέετε από την μύτη, κατά την διάρκεια των αραιών αναπνοών που θα κάνετε για την χαλάρωσή σας.

Με αγάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.