Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Άπνοια ύπνου και τα αποτελέσματά της


Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Μερική και ολική απόφραξη αεραγωγών
Το πρόβλημα της άπνοιας του ύπνου, είναι πολύ σοβαρό, ωστόσο λίγοι το γνωρίζουν. Με τον όρο αυτό, περιγράφουμε μια κατάσταση κατά την οποία κατά τον ύπνο, η αναπνοή σταματάει για κάποιο διάστημα, αρκετές φορές, με αποτέλεσμα να μην οξυγονώνεται σωστά ο εγκέφαλος και όλος ο οργανισμός.
Το γνωστό μας «ροχαλητό» ιδιαίτερα όταν είναι δυνατό, συνοδεύεται συνήθως (όχι πάντα) από αυτή την κατάσταση. Η διακοπή αυτή της αναπνοής συνήθως οφείλεται σε κλείσιμο των αεραγωγών ψηλά στον λάρυγγα από τους μαλακούς ιστούς που βρίσκονται εκεί (σταφυλή κ.λπ). Το πρόβλημα εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες, άνω των 30, όταν οι ιστοί αρχίζουν να χάνουν την σφριγηλότητά τους και να μαλακώνουν. Στις γυναίκες  εμφανίζεται συχνότερα μετά την εμμηνόπαυση. Παραμορφώσεις προσώπου ή σπονδυλικής στήλης μπορεί να οδηγήσουν και παιδιά στο σύνδρομο αυτό.
Σε σπανιότερες περιπτώσεις η άπνοια μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα του
εγκεφάλου και όχι σε απόφραξη των αεραγωγών.
Η παχυσαρκία, είναι ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της άπνοιας του ύπνου, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τα άτομα που εμφανίζουν αυτά τα επεισόδια άπνοιας κατά τον ύπνο, συνήθως ξυπνάνε κουρασμένα και παρουσιάζουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλά από αυτά κοιμούνται ακόμη και όρθια στην καρέκλα τους κάποιες φορές.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά, έναν ειδικευόμενο γιατρό που εκπαιδευόταν πριν χρόνια πολλά στην κλινική την οποία διηύθυνα. Ήταν συνεχώς κουρασμένος και αφηρημένος, και οι υπόλοιποι συνάδελφοι εκνευριζόντουσαν που έκανε πολύ λιγότερη δουλειά από αυτούς… Οίδιος ήταν ευγενέστατος και ήθελα πολύ να τον βοηθήσω. Συζητώντας μία μέρα μαζί του διαπίστωσα από όσα μου έλεγε, πως θα έπρεπε να πάσχει από άπνοια ύπνου και του συνέστησα να πάει να εξετασθεί. Η εξέταση επιβεβαίωσε το πρόβλημα, του συστήθηκε η χρήση αναπνευστικής μάσκας κατά τον ύπνο, και το πρόβλημά του ξεπεράστηκε σύντομα. Ο ευγενικός αυτός συνάδελφος, βρήκε και πάλι τη χαρά στη ζωή του. Έγινε πολύ ενεργητικός στη δουλειά του. Λίγα χρόνια αργότερα έμαθα πως είχε γίνει διευθυντής σε κέντρο υγείας της περιοχής του.
Το έμπειρο μάτι κάποιων γιατρών, μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη του προβλήματος και μόνον με την εμφάνιση και τον τρόπο ομιλίας κάποιου ατόμου. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν είναι ο κανόνας. Το πρόβλημα μπορεί να ξεφύγει αν ο ασθενής δεν μιλήσει για συμπτώματά του όπως το δυνατό ροχαλητό, η κούραση και η υπνηλία του κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ο λόγος που τα συζητάω όλα αυτά είναι, πως εκτός από την κούραση και την υπνηλία που παρουσιάζουν τα άτομα με άπνοια ύπνου, υπάρχουν και άλλα σοβαρότερα προβλήματα που μπορεί να τους παρουσιαστούν εξ αιτίας αυτής της κατάστασης. Από αυτά τα πιο σημαντικά είναι υπέρταση, αγγειακά επεισόδια (εγκεφαλικά και καρδιακά), διαβήτης, κατάθλιψη.
Σε πρόσφατη ιατρική έρευνα διαπιστώθηκε, πως τα άτομα που παρουσιάζουν σοβαρή άπνοια ύπνου, αν χρειαστεί να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση, κινδυνεύουν να παρουσιάσουν σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια μετά το χειρουργείο, σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους υπόλοιπους  χειρουργημένους ασθενείς.
Αν λοιπόν φίλες και φίλοι μου εσείς ή ο σύντροφός σας, νιώθετε κουρασμένοι και χωρίς διάθεση το πρωί, αν ο ύπνος σας δεν είναι βαθύς και ήρεμος, αν νιώθετε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και πεσμένη απόδοση σε ότι κάνετε, συζητήστε με τον γιατρό σας τα προβλήματά σας και ζητήστε μία εξέταση για το σύνδρομο της άπνοιας ύπνου.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.