Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Στρες και καρκινογένεση


Γεια σας


Η επίδραση του στρες στην υγεία έχει μελετηθεί αρκετά μέχρι σήμερα και συνεχίζει το θέμα να ερευνάται. Ο οργανισμός μας είναι ένα πολύπλοκο σύστημα και κάθε επίδραση σε κάποιο του σημείο επηρεάζει ολόκληρη τη λειτουργία του.
Μέχρι τώρα έχει διαπιστωθεί ερευνητικά, πως η χρόνια αντίδραση του στρες επηρεάζει τη γνωστική ικανότητα, δημιουργεί καρδιακά προβλήματα και επηρεάζει τα μικρόβια του εντέρου, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού.
Έχει επίσης βρεθεί σε παλαιότερες έρευνες πως η χρόνια αντίδραση του στρες
επηρεάζει τα γονίδια και οδηγεί σε καρκινογένεση. 
Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες σε πανεπιστήμιο της Κίνας, σε συνεργασία με συναδέλφους τους στον υπόλοιπο κόσμο, ανακάλυψαν τον μηχανισμό με τον οποίο το χρόνιο στρες αυξάνει τα βλαστοκύτταρα (αρχέγονα κύτταρα του μυελού των οστών) από τα οποία προέρχονται τα καρκινικά κύτταρα. Η έρευνα έγινε σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού. Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Clinical Investigation  οι επιστήμονες δηλώνουν πως όσο και αν καταστρέφει κάποιος τα καρκινικά κύτταρα (χημειοθεραπείες κ.λπ) εάν τα επηρεασμένα από το στρες βλαστοκύτταρα μένουν ανεπηρέαστα, νέα καρκινικά κύτταρα θα παραχθούν και μεταστάσεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, πως η βλάβη αυτή στα γονίδια των βλαστοκυττάρων που οδηγούν τα κύτταρα σε καρκινογένεση οφείλεται μάλλον στην ορμόνη αδρεναλίνη του στρες και όχι όπως νομίζανε παλαιότερα στη κορτιζόλη. Οι δύο αυτές ορμόνες είναι οι κύριες ορμόνες που παράγονται κατά την αντίδραση του στρες, μαζί με φλεγμονώδεις ουσίες, όπως πολλές φορές σας έχω εξηγήσει σε αναρτήσεις, βίντεο και στα βιβλία μου.
Είναι αρκετά τα χρόνια που μελετάω το στρες και τις επιδράσεις του στον οργανισμό και βοηθάω κόσμο να το αντιμετωπίσει σωστά. Έχω ήδη γράψει 3 βιβλία σχετικά. Έχω πια διαπιστώσει, πως αυτό κρύβεται πίσω από κάθε διαταραχή της λειτουργίας του οργανισμού, εάν αυτός ο οργανισμός δεν έχει αναπτύξει την απαραίτητη αντοχή με σωστή ζωή (διατροφή, άσκηση, συχνή επαφή με φίλους και τη φύση, γείωση, γέλιο) και σωστό τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων της ζωής (συχνή χαλάρωση και σωστή διαχείριση συναισθημάτων).
Η αλλαγή που γίνεται στα γονίδια από την χρόνια αντίδραση του στρες είναι πια διαπιστωμένη ερευνητικά. Αυτή η αλλαγή είναι που οδηγεί στα διάφορα νοσήματα, ανάλογα με την ευαισθησία  που έχει ο κάθε οργανισμός. Άλλοι οδηγούνται σε καρκίνο, άλλοι σε αυτοάνοσα νοσήματα κ.ο.κ.
Η σωστή αντιμετώπιση του στρες, θα έπρεπε να βρίσκεται στη βάση κάθε θεραπείας φαρμακευτικής ή μη. Το επισημαίνω αυτό εδώ και χρόνια, αλλά δυστυχώς, ελάχιστοι από τους συναδέλφους το κατανοούν, το πιστεύουν και το συστήνουν στους ασθενείς που θεραπεύουν. Κάποιοι, συμβουλεύουν τη χρήση ηρεμιστικών στους ασθενείς τους, αλλά αυτή δεν είναι η λύση. Η αντίδραση του στρες χρειάζεται σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για να πάψει να επιδρά αρνητικά στο οργανισμό. Τα ηρεμιστικά χάπια δεν βοηθούν σε αυτό.
Ευτυχώς, οι έρευνες σε αυτόν τον τομέα συνεχίζονται, όλο και πιο συχνά έρχονται στο φως οι επιδράσεις του στρες στον οργανισμό και κάποια στιγμή, η ιατρική κοινότητα, όσο και αν αυτό δεν συμφέρει τις φαρμακευτικές εταιρείες, θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει σοβαρά το θέμα βάζοντας το μάθημα της αντιμετώπισης του στρες στις ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων όλου του κόσμου. Είναι απαράδεκτο στην εποχή μας να μην είναι όλοι οι γιατροί ενημερωμένοι για το θέμα αυτό. Εύχομαι αυτή η μέρα να μην αργήσει πολύ…
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.